Tietoa mainostajalle ›

29.2.12

Osallistu Vuoden Mutsin kotialbumi -kisaan!

Lapset ovat kuvauksellisia! Esikoisesta otetaan jopa tuhansia kuvia. Onnistuneimpia otoksia lähetetään sukulaisille joulukortteina, kuvista painatetaan työpaikalle hiirimattoja ja niitä kehystetään isovanhempien seinälle.

Vuoden Mutsin perhealbumista löytyy erikoisempaa, jopa naurettavan upeaa materiaalia.

Vuoden Mutsi ei tingi sadasta harjanvedosta:


Vuoden Mutsi ikuistaa piltin kauneimmat hymyt, juuri oikealla hetkellä:



Vuoden Mutsi antaa lapselleen pinsettiotetta kehittävää sormiruokaa:


Vuoden Mutsi leikkaa omin kätösin jouluksi kauniin, tasaisen otsatukan:


Vuoden Mutsin olohuoneessa on aina siistiä (eikä vauva voi vetää päälleen puolimetristä rojukasaa).


Onko sinulla parempia? Nyt on nimittäin sen kisan paikka!

TOIMI NÄIN:
  1. Plaraa kuva-albumiasi ja valitse otos, jossa mielestäsi näkyy Vuoden mutsin kädenjälki aidoimmillaan.
  2. Lataa kuva Vuoden mutsi -facebook-ryhmän seinälle kuvatekstin kera.
  3. Anna äänesi tykkää-nappia painamalla yhdelle tai useammalle albumin kuvalle.
  4. Jää jännittämään voittoasi! Se, jonka kuva kerää facebookissa eniten liketyksiä kirjan julkkaripäivään 14.3. mennessä, saa palkinnoksi (ja lohdutukseksi vuodenmutsimaisesta suorituksesta) kilokaupalla Fazerin sinistä! Saat luonnollisesti agitoida kaikki ystäväsi tykkäämään juuri sinun kuvastasi.
Onnea kisaan!

28.2.12

Nautinnollisia hetkiä

Lapsenteossa aikuisviihde on läsnä projektin alusta asti - alun jälkeen tosin vain unissa. Ensin pannaan, ja jos hyvin/huonosti/hyvin huonosti käy (valitse itsellesi sopivin vaihtoehto), tullaan raskaaksi. Sitten on se maha. Mahaa saattaa seurata kombo särkyjä, vuotoja ja vuodelepoa. Ja sitten synnytetään! Aah. Saatat saada ponnistaessasi orgasmin (no niin varmaan). Entä seuraavaksi? Tikattu takapuoli tai keisarileikkauksen leikkaushaava karsivat suurimmat halut noin aluksi. Sitten sataa jälkivuotoa, ihanaa! Seuraavaksi kodin valtaa imetyshiki ja pikantti maitokakka. Elämää ja erotiikkaa.

Mutta hei. Ehkä tämä on vain kateellisen ämmän vauhkoamista. Ehkä teillä muilla lakanat heilui ja mambo soi synnytykseen asti ja viikko napanuoran katkeamisen jälkeen. Kauheen yksilöllistä.

Kävi miten kävi, tärkeintä on muistaa, että unenpuutteeseen voi kuolla, seksinpuutteeseen ei. Eli älä stressaa, vaikka et vähään aikaan olisikaan kiinnostunut mitään muusta kuin Fazerin sinisestä. Kyllä se siitä!




PS. Pysykää linjoilla, pian ilmassa on pientä kilpailuhenkisyyttä - ja mahdollisuus voittaa sikamäärin suklaata!


26.2.12

Valmiina, painokoneillanne, hep!

Tuosta päivähoitopostauksesta syntyneen keskustelun myötä sopiikin sanoa muutama sananen kirjasta: Vuoden Mutsi lähtee ensi viikolla painoon! Kirjan avainsanoja ovat suvaitsevaisuus ja kevytkenkäisyys.


Tutkimuksia ja kirjallisuutta "lapsen parhaasta" on joka suuntaan, mutta vanhemmat jäävät niistä tyhjän päälle. Joutuuko lapsi aina korvatulehduskierteeseen, jos imetys menee vituiksi? Tuleeko lapsesta kunnallisessa päivähoidossa sarjamurhaaja vai vain ahdistunut narkkari? Kaikkien taiteen sääntöjen lukeminen saati noudattaminen on mahdotonta. Infovyöry vie uskoa omiin tuntosarviin, mikä saattaa aiheuttaa sitä, että äitiydestä ei saa irti osaamisen ja onnistumisen iloa.

Me halusimme kirjoittaa äitiysoppaan, johon voi tarttua ilman pelkoa uusista paineista. Kirja toivottavasti auttaa nauramaan ruuhkavuosille sen sijaan, että tyytyy vain kiroilemaan ratin takana. Tavoitteena on saada lukija huokaisemaan helpotuksesta: "Ihan noin friikkiä ei meillä onneksi ole!" (Turhat) kriisit ovat opettaneet meille, että vertaistuen jakaminen kaikille itsensä välillä riittämättömiksi tunteville kanssamutseille palauttaa hymyn naamalle.

Mutsiuteen kuuluu myös perhe. Perhe koostuu eri-ikäisistä tahi syntymättömistä, biologisista tai adoptoiduista lapsista, ydinperheessä tai sen ulkopuolella, mahdollisesti isästä ja/tai ainakin yhdestä äidistä, banaanikärpäsistä ja muista kotieläimistä sekä persoonallisuuksien (eli luonnevikojen), allergioiden, kellokortin ja saunavuoron sekamelskasta. Koska perhekomboja on enemmän kuin kaksi, emme jaa yleispäteviä neuvoja muuten kuin kieli poskessa. Ohjeita löytyy imetysmaratonille, vauvaperhevisiitille, tuoreelle isälle, vatsan taputtelijoiden varalle ja firman pikkujouluihin. Vakavasti suhtaudumme vain univelkaan.

Kirjan olennainen osa onkin sinun hiihtosi: kannustamme taltioimaan kirjaan omat, uniikit ensi-askeleesi äitinä - mikä teillä toimi, mikä meni persiilleen? Vasta sitten Vuoden Mutsi on valmis.

Ensi viikolla ja kirjanjulkkareiden aikaan viikolla 11 seuraa myös hiukan teidän lukijoiden kisailutusta ja lahjontaa - kirjaa ei nimittäin olisi ilman teitä! Stay tuned, ladies!

Ps. Kannattaa liittyä Facebook-ryhmäämme - siellä kisataan pian myös!

23.2.12

Hoidon tarpeessa?

Jotkut vanhemmat pitävät lapset päivähoidossa samalla kun itse lomailevat kotona tai ulkomailla.


Voi olla niin, että gourmet-harrastukseen keskittyvät vanhemmat tankkaavat lapsille jotain toista sapuskaa ja laittavat piltit nukkumaan. Kun pienet uinuvat, aikuiset leikkivät ruoalla.


Nykyinen subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa, että alle kouluikäisille lapsille taataan päivähoitopaikka. Periaate on hyvä. Se voi kuitenkin aiheuttaa myös sen, että äiti jää kotiin vauvaa hoitamaan ja kärrää esikoisensa kokopäivähoitoon.


Jälleen yksi lastenkasvatuskirja markkinoilla. Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen dosentti ja lastentarhanopettaja Marjatta Kallialan Lapsuus hoidossa? ilmestyy ensi viikolla.

Yllä olevat lainaukset ovat tällä viikolla lehdissä ilmestyneistä, kirjaa käsittelevistä jutuista (HS, Talouselämä ja Uusi Suomi).


Mitä tästä nyt pitäisi ajatella? Että Suomi on paska maa ja ukkoina jo syntyy sylilapset?




Kirjassa – tai ainakin siitä tehdyissä jutuissa – häiritsevät ylilyönnit. “Kun pienet uinuvat, aikuset leikkivät ruualla.” Miten ruuanlaitto liittyy päiväkotikeskusteluun? Esimerkiksi meidän kersa lappaa lusikalla suuhun iltaisin riisiä ja kalaa – ihan mielelläni paistan sen maustetun katkarapuhässäkän ja korkkaan pullon valkkaria ipanan simahdettua. Ei se syö chiliä. Meillä käydään myös paskalla, pannaan ja otetaan muutama kalja, kun piltti on laitettu lakanoihin. Eikä tule kyllä yhtään huono omatunto.


Mutta Kallialalla on toisaalta pointtinsa. Eihän se ole reilua, että ipana joutuu viettämään suurimman osan viikottaisesta valveillaoloajastaan päiväkodissa. On kuitenkin tilanteita, joissa vaihtoehtoja ei ole. Vittumaiset työajat ja joustamaton työnantaja ei ole helppo yhdistelmä. Jos ei ole syntynyt kultalusikka hanurissa, töissä on pakko käydä.


Eri asia on, jos lapsi ei saa ollenkaan päiväkodista kesälomaa, mutta vanhemmat lähtevät kuukaudeksi Välimerelle. Oikea ratkaisu ei silloin ole “tuunata päivähoitojärjestelmää lapsiystävälliseen suuntaan” vaan kysyä, että "miksi vitussa lisäännyit"? Vapaaehtoinen lapsettomuus on nimittäin mainio vaihtoehto: jää aikaa enemmän itselle, työlle, parisuhteelle ja harrastuksille. Enkä nyt vittuile, vaan olen ihan tosissani. Harkitsin itsekin tätä vaihtoehtoa ennen kuin sattuma päätti toisin.


Kirjassa Kalliala väittää, että ”päiväkotien taso vaihtelee luvattoman paljon, työntekijöiden koulutustaso ei ole riittävä ja hoitopäivät ovat liian pitkiä”.


Mulla ei ole suomalaisista päiväkodeista käytännön kokemusta, mutta olisi kiinnostavaa kuulla teidän mielipide. Jos kersanne on suomalaisessa päiväkodissa, oletteko tyytyväisiä? Mikä mättää? Vai ovatko Kallialan huolet liioiteltuja myyntipuheita?


Kirjasta lisää Gaudeamuksen sivuilla.



21.2.12

Niksi-Mutsi

Äideillä (ja varmasti myös isukeilla) on hihassaan tajuton määrä erilaisia lastenhoidollisia kikkakakkosia. Kirjassamme jaetaan Sadun välinevinkit onnistuneeseen vaipanvaihtoon: paskalusikka ja -essu. En ollut koskaan tullut ajatelleeksi että vessapaperi ei ole se paras tapa kaapia jöötti vaipasta pönttöön ja se essu tosiaan säästäisi vaatteita, etenkin nyt kun Snadilla on menossa joku kakkaan sata kertaa päivässä -vaihe.

Itse olen erikoistunut pieniruokaisten lasten syöttämiseen viekkaudella ja vääryydellä. Paras tapa on antaa vauvan käteen jotain uutta materiaalia (leivinpaperia, folioa, lankaa tai pullonkorkki), jonka se vie satavarmasti suuhunsa, monta kertaa. Kun suu aukeaa, siihen väliin sitten tuikkaat puuron. Toinen konsti on erilaisten äänten päästeleminen. Köhiminen, sihiseminen ja viheltäminen (laulaminen on nähty) muun muassa hämää kersaa niin, että se jää tuijottamaan sinua ja suu aukeaa hiukan. Tsädäm.


Toinen konstini uusien motoristen taitojen aiheuttamiin yöjameihin on pinnasängyn pienentäminen. Jos se mahtuu möyrimään siellä valtoimenaan, se löytyy takuulla parkumasta kummallisista jooga-asanoista aamuyöstä. Kersa pitää jumittaa nukkumaan kylki-selkä-kylki -akselille pitkien sivujen alle laitettaville lakanakääröillä, jotka tekevät patjasta lievän kourun.

Näitä vinkkejä pitäisi jakaa paljon enemmän. Siispä pyydän: laittakaa jakoon oma lastenhoidollinen taikatemppunne, jota ei neuvolan ohjekirjasta löydä. Pieni vaiva teille, mutta ehkä suuri harppaus jollekin kanssamutsille!

17.2.12

Kops

Ensimmäisellä äitiyslomalla keskityin yhteen sääntöön ylitse muiden: älä jätä skidiä hoitopöydälle yksin jottei se putoa. Toivoin vähintään kerran päivässä hoitopöytään integroituja lepositeitä, jotta pääsisin hakemaan olohuoneeseen jääneet kosteuspyyhkeet tai vaatekaapista puhtaan bodyn. Kukaan ei kuitenkaan sanonut, että se voi pudota myös sohvalta, rahilta, sängyltä, vaunuista, sylistä ja syöttötuolista.

Niin kuin putosikin, myös toisella kerralla. Fiilis on messevä yhdistelmä syyllisyyttä, vitutusta ja paniikkia. Kun periaatteessa ainoa hommasi on pitää mukula hengissä ja sitten et osaa. Miksi se oppi kääntymään rahilla juuri silloin, kun etsin kaukosäädintä laittaakseni esikoiselle Pikku Kakkosen? Miten se pystyi ottamaan niin nopeasti kolme konttausaskelta taaksepäin ja vielä unipussi päällä? Olen molemmilla kerroilla ollut alle puolen metrin päässä. 

Ennen kuin määrää itselleen 50 raipaniskua ja kaksi vuotta kotiarestia, voi pohtia seuraavaa:

1. Sanahaku "vauva putosi" tuottaa googlesta 241.000 osumaa. Vauva yllättää aika monet vanhemmat. Joukossa on varmasti myös niitä, jotka kuvittelivat, että näin ei voi päästä käymään, jos on vain huolellinen.
2. Aika harvoin käy todella huonosti. Maan vetovoima vaikuttaa ihan eri tavalla kuusikiloiseen kuin kuusikymmentäkiloiseen. Tsekkaa lapsen aivotärähdyksen oireet vaikka täältä.
4. Lapsi todennäköisesti putosi, koska on oppinut jonkin uuden motorisen taidon: kääntymään, ryömimään, konttaamaan. Vauhdilla. On aika hioa refleksit kuntoon tulevien äkkitilanteiden varalta ihan sylissäkin.
5. Kuhmu - jos sellainen tuli - ei ole viimeinen. Markkinoilla on ihan syystä olemassa tuote nimeltä konttauskypärä. Sekään ei auta, kun esikoinen kompastuu sitteriin ja rysähtää parikuisen kuopuksen päälle. Tai kun kaksivuotias juoksee ihan täysiä päin betoniseinää. 

Ja pahempaakin jännitettävää löytyy. Esimerksiksi se, milloin ipana laittaa henkitorveensa pieniä legoja tai sormiruokailee astianpesukoneen nappuloita. 

Yhdessä asiassa olen turvassa: meillä ei ole sukkapuikkoa, jonka voisi työntää pistorasiaan. Jes.

KUVA: Huvikumpu

15.2.12

Dear päiväkodin sidosryhmä

Hei sinä tulevan päiväkodin opettaja ja kanssavanhempi!

Ipanamme täytti 2 vee ja aloittaa sen kunniaksi huomenna uudessa, "isojen lasten" päiväkodissa. Se on pätkälle iso muutos; työpaikan vaihdokseen verrattava tapahtuma. Mielessä on varmasti monia kysymyksiä. Missä on vessa? Milloin on kahvitauko? Milloin voi ottaa power napit? Kuka ohjaajista on helppo kiertää pikkusormen ympäri? Kuka on se jatkuvasti pierevä kollega, jonka kanssa ei kannata hankkiutua yhtä aikaa suljettuun tilaan? Kuka kertoo ruokapöydässä parhaat vitsit? Mistä löytyy lähin sähköpistoke? Millainen on organisaation pikkujouluperinne? Onko casual fridaynä tapana vetää niin överiksi että nokosten jälkeen herätään kakat housuissa?



Tämä on paitsi iso muutos ipanalle myös parantamisen paikka minulle. Lupaan olla vähän parempi vanhempi tällä kertaa. Sen ensimmäisen päiväkodin kanssa meni vähän vituralleen.

Viittasin lastenhoitajiin nimillä "se viiksekäs mies", "silmälasipäinen täti" ja "puolalainen". Anteeksi!
Parannus: Lupaan opetella teidän ohjaajien etunimet, lupaan!

Edellisessä paikassa en muistanut ipanan tarhakavereiden nimiä. Kun vaatenaulakolla lastani puhuteltiin etunimellä, mulla ei ollut hajuakaan, kenen kanssa juttelin. (Meni puoli vuotta tajuta, että lasten ja heidän vanhempiensa nimet voi luntata naulakon nimilapusta.)
Parannus: Skannaan eteisen läpi ensimmäisenä iltapäivänä.

Unohdin pehmolelupäivänä pehmolelun.
Parannus: Tätä ei tapahdu toiste. Piilotin nimittäin auton hansikaslokeroon ruskean pehmolelumyyrän. Just in case. Pitää vaan muistaa se auto.

Jätin varavaatesäkin tarhaan viikonlopun yli, vaikka se oli kiellettyä. En voinut käsittää, miksi sitä suljettua jättisuurta vaatepussia ei voi säilöä tarhan tyhjässä eteisessä lauantaina ja sunnuntaina, jos sen voi tehdä maanantaista perjantaihin.
Parannus: Tästä tavasta en aio luopua. Tai sitten se on mies, joka hoitaa perjantaikuljetukset.

Yhteistyöterveisin,
Satu

PS. Sen ilmoitan jo nyt, että vanhempainneuvostoon en lähde. En edes varainhankinnan varajäseneksi.

5.2.12

Suuri Vuoden Mutsi -palkintogaala

Käsikirjoitus on nyt ojennettu kustannustoimittajalle! Woohoo! Tämän kunniaksi laitamme kiertämään mutsiblogihaasteen! Blogosfäärissä on paljon viihdyttävää luettavaa ja haluamme nostaa esiin mahtimutseja - ja lukijana sinä saat lätkän automaattisesti!

Laita siis tämä lätkä blogiisi ja täydennä seuraavat lauseet:

1. Tunnen itseni Vuoden Mutsiksi kun...
2. Lapsiperhe-elämässä haasteellisinta on...
3. Suurin lapseltani saama kohteliaisuus on se, kun hän...
4. Kello 12 yöllä olen yleensä....
5. Kello 8 aamulla olen yleensä....
6. Haluaisin sanoa lapsen/lasten isälle, että..
7. Haluaisin sanoa omalle äidilleni, että..
8. Viimeksi kiroilin, kun....
9. En ole koskaan osannut...
10. Parasta, mitä housut jalassa ja ilman lapsia voi tehdä, on...

Sitten laita viesti eteenpäin ainakin yhdelle hyvälle mammabloggaajalle, jonka uskot ehtivän vastata haasteeseen. Ja kun lisäät kommenttiboksiin vielä linkin postaukseensi niin tulemme vakoilemaan meininkiäsi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...