Tietoa mainostajalle ›

TULOLASKURI

Tutkimusten mukaan naisten tulot laskevat äitiys- ja vanhempainvapaiden aikana noin 35 prosenttia. Tulotason lasku alentaa luonnollisesti myös tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä.

Eikä se tulotason lasku edes jää niihin vanhempainvapaakausiin. Vanhemmuus ei ylipäätään tee hyvää äitien palkkatasolle: 26-40-vuotiaiden työssäkäyvien äitien palkka on jopa kolmanneksen pienempi kuin samanikäisten isien palkka (Palkansaajien tutkimuslaitos 2006). Aika hurjaa!

Emme väitä, että äitien ei kannattaisi missään olosuhteissa jäädä kotiin kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi lapsia hoitamaan ja arkea pyörittämään. Joissakin perheissä se on toimivin vaihtoehto. Joissain perheissä se on ainut vaihtoehto. Perheet ovat erilaisia. Se mikä sopii yhdelle, voi olla katastrofi toiselle.


Mutta kun. Vanhemmuus ei köyhdyttäisi (äitejä), jos työssäkäyvä vanhempi (useinmiten isä) ja kotona oleva vanhempi (useinmiten äiti) joko jakaisivat vanhempainvapaakaudet tasaisemmin keskenään ja/tai laittaisivat tulonsa tasan. Eikö olisikin paljon reilumpaa, että molempien tulotaso laskisi vähän kuin että toisen tulotaso ei laskisi ollenkaan mutta toisen laskisi ihan hitosti? Kaikkein anaalein on tilanne, jossa töissä oleva vanhempi jatkaa omia harrastuksiaan ja ravintolalounaita toisen vanhemman venyttäessä pyykkikoneen rytmissä penniä. Töissäkäyvän vanhemman pitäisi reiluuden ja oikeudenmukaisuuden nimissä osallistua kotiin jäävän toimeentuloon esimerkiksi maksamalla selvästi isompi osa kodin yhteisistä kuluista ja sen lisäksi siirtämällä osa palkkapussista kotona olevan vanhemman tilille. Eikä tässä nyt puhuta mistään karkkirahoista vaan toimeentulosta, eläkkeistä ja tulevaisuuden turvasta.


Muutaman kotonaolovuoden aikana jää aika monta kuukausipalkkaa saamatta. Kyse ei ole mistään pienistä numeroista. Siksi suosittelemme lämpimästä laskemaan, paljonko menetät palkkatuloja jäämällä kotiin.

Tästä linkistä pääsee excel-taulukkoon, jonka avulla voit selvitää kotonaolon vaihtoehtoiskustannuksen eli sen rahamäärän, joka kotiin jäävällä vanhemmalla jää saamatta hänen jäädessään pois työelämästä.  Tämä luku on hyvä pohja perheen sisäisille rahankäyttöneuvotteluille.

Muutama disclaimer:

- Taulukossa ei ole huomioitu lapsilisää tai äitiyspakkausta/äitiysavustusta, koska ne ovat sosiaalietuuksia lapselle, eivät palkkatasoon sidottu korvaus kotiin jäävälle vanhemmalle kotona tehtävästä työstä.
- Äitiysrahan ja vanhempainrahan keskimääräisen nettosumman joudut arvioimaan itse. Tässä auttaa mm. Kelan laskuri.
- Ota nettopalkassasi huomioon myös työssäkäynnin kustannukset eli vähennä nettokuukausipalkastasi työssäkännistä johtuvat menot kuten työvaatehankkinnat, bussikortit, autoilukulut jne.
- Taulukko on suuntaa-antava, eli siinä ei ole huomioitu esimerkiksi inflaation vaikutusta. En ehtinyt lisätä sitä mukaan kaavaan, koska lapsi vaatii juuri ruokaa. Soon moro!

1 kommentti:

  1. Mahtavaa! Mä menetän lähes satatonnia, kun olen kahden lapsen kanssa kotona niin, että kumpikin saa olla 3-vuotiaaksi asti ja lasten välissä on myös 3 vuotta. Välissä 1 vuosi töitä... Ripirimpsis!! Mut ei se mittään, rauhalliset aamut säilyttää mun mielenterveyden, tsempit kaikille jotka jaksaa pieniä viedä aamuisin hoitoon, työpäivän siihen päälle ja iltaleikit lasten kanssa väsyneenä (done that, pääkoppa ei kestä!)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...