Yritin googlaamalla selvittää Suomen kaikkien aikojen suosituinta kotiruokaa. En löytänyt kattavaa vastausta, mutta päädyin mutulla makaronilaatikkoon. Suomen yhteiskunnasta tuskin löytyy paikkaa, jossa ei tarjoiltaisi makaronilaatikkoa: päiväkoti, koulu, yliopisto, Amican työpaikkaruokala. Olen syönyt makaroniloodaa jopa hautajaisissa. Makaronilaatikko kelpaa useimmille lapsillekin; sitä on helppo syödä ja siihen saa laittaa (paljon) ketsuppia.
Ulkosuomalaiset: etsimme nyt teidän asuinmaanne makaronilaatikkoa. Mikä se on?
Minä aloitan. Meillä Islannissa makruloora on keitetty turska ja peruna. Vetistä on kuin märällä suolla eikä makua ole nimeksikään, koska en kutsuisi vetisen kalan ja ylikeitetyn perunan aromeja mauksi.
Keitetty kala ja peruna on kuitenkin ruoka, joka on todella suosittua. Se on edullista (Islannissa kalastus on edelleen yksi isoimmista elinkeinoista), helposti saatavilla (joka ikisestä ruokakaupasta saa tuoreena pakastettua turskaa tai koljaa), järjettömän helppoa valmistaa (keitä vesi, heitä sekaan) ja lasten suosikkiruoka (helppoa pureskella ja niellä, ei sisällä yllätystekijöitä kuten makua).
Toki meillä on paikallinen myös versio siitä Suomen paljon puhutusta perheiden pikaruoasta, kylmästä lihapullasta. Täällä se on valaanliha. Monet islantilaisvanhemmat diggaavat iskeä valasta grilliin lapsia varten, koska valaanliha on mureaa ja kypsyy nopeasti.
Ulkosuomalaiset: Mikä on teidän maanne makaronilaatikko? Palkitsemme herkullisimman vaihtoehdon Vuoden mutsi 2 -kirjalla. Aikaa vastailla 15.3. asti.
Ulkosuomalaiset: etsimme nyt teidän asuinmaanne makaronilaatikkoa. Mikä se on?
Minä aloitan. Meillä Islannissa makruloora on keitetty turska ja peruna. Vetistä on kuin märällä suolla eikä makua ole nimeksikään, koska en kutsuisi vetisen kalan ja ylikeitetyn perunan aromeja mauksi.
![]() |
Islannissa turskan ruotoja ei heitetä roskiin. Niistä tehdään leluja! (Kuva: Something Fishy / Hugdetta) |
Keitetty kala ja peruna on kuitenkin ruoka, joka on todella suosittua. Se on edullista (Islannissa kalastus on edelleen yksi isoimmista elinkeinoista), helposti saatavilla (joka ikisestä ruokakaupasta saa tuoreena pakastettua turskaa tai koljaa), järjettömän helppoa valmistaa (keitä vesi, heitä sekaan) ja lasten suosikkiruoka (helppoa pureskella ja niellä, ei sisällä yllätystekijöitä kuten makua).
Toki meillä on paikallinen myös versio siitä Suomen paljon puhutusta perheiden pikaruoasta, kylmästä lihapullasta. Täällä se on valaanliha. Monet islantilaisvanhemmat diggaavat iskeä valasta grilliin lapsia varten, koska valaanliha on mureaa ja kypsyy nopeasti.
Ulkosuomalaiset: Mikä on teidän maanne makaronilaatikko? Palkitsemme herkullisimman vaihtoehdon Vuoden mutsi 2 -kirjalla. Aikaa vastailla 15.3. asti.