Itse olen erikoistunut pieniruokaisten lasten syöttämiseen viekkaudella ja vääryydellä. Paras tapa on antaa vauvan käteen jotain uutta materiaalia (leivinpaperia, folioa, lankaa tai pullonkorkki), jonka se vie satavarmasti suuhunsa, monta kertaa. Kun suu aukeaa, siihen väliin sitten tuikkaat puuron. Toinen konsti on erilaisten äänten päästeleminen. Köhiminen, sihiseminen ja viheltäminen (laulaminen on nähty) muun muassa hämää kersaa niin, että se jää tuijottamaan sinua ja suu aukeaa hiukan. Tsädäm.
Toinen konstini uusien motoristen taitojen aiheuttamiin yöjameihin on pinnasängyn pienentäminen. Jos se mahtuu möyrimään siellä valtoimenaan, se löytyy takuulla parkumasta kummallisista jooga-asanoista aamuyöstä. Kersa pitää jumittaa nukkumaan kylki-selkä-kylki -akselille pitkien sivujen alle laitettaville lakanakääröillä, jotka tekevät patjasta lievän kourun.
Näitä vinkkejä pitäisi jakaa paljon enemmän. Siispä pyydän: laittakaa jakoon oma lastenhoidollinen taikatemppunne, jota ei neuvolan ohjekirjasta löydä. Pieni vaiva teille, mutta ehkä suuri harppaus jollekin kanssamutsille!
Voi mulla on ihan mainio, kaverilta kuulin ;)
VastaaPoistaJos vauva on huutavaa sorttia ja vaatii nukahtaakseen pientä tärinää, pinnasängyn patjan alle kannattaa laittaa tehokas vibraattori värisemään. Ei tarvitse koko yötä heiluttaa sänkyä.
(Pitää vaan muistaa varata paristoja.)
Muhahahaha!
PoistaKaverin mies teki "kehdon keinuttimen", säästän teidät yksityiskohdilta, mutta siihen tuli auton lasinpyyhkijän moottori ja muutama muu pikkuosa... toimi muutaman viikon. kait siinä, että uusi isi sai askarrella ja toiset kaksi tyyppi vaan ihmetteli sitä, kunnes kyllästy, ja huuto jatku taas...
PoistaIkean "ruokalaput", joissa on hihat, on ihan ykkösiä. Niiden kanssa alla olevia vaatteita on mahdollista käyttää vielä ruokailun jälkeenkin. Vielä kun joku rupeisi valmistamaan vastaavaa tuotetta aikuisten koossa syöttäjän suojaamiseen :)
VastaaPoistaMä oon niin samaa mieltä! Ne hihalliset ruokalaput ovat suomalaista purkinavaajaakin parempi keksintö.
PoistaTästä tulikin mieleen, että jos joku on käsityöihminen, vanhoista suihkuverhoista saa tehtyä hyviä, piiitkiä ruokalappuja, joiden toinen pää menee lautasen alle. Helppo pestä pelkällä vedellä ja kuivuvat nopeasti.
PoistaNiksi yösyöttötilanteeseen, jos vauva mukavasti jo torkkuu ruokailun päätteeksi ja sillä sekunnilla kun laitat sen takaisin sänkyyn, herää ja alkaa huuto. Pikaisesti ennen syöttöä pistät kaurapussin mikroon ja viskaat sen natiaisen sänkyyn. Kun ruokailu on valmis, vauva käpertyy lämpimään pesäänsä ja jatkaa tyytyväisenä uniaan -- kuka sitä nyt lämpimästä sylistä kylmään sänkyyn haluaisi ;) Kuulemmä kyllä flanellilakanat voi ajaa saman asian... :)
VastaaPoistaVarmasti totta, etenkin talvella! Lämminvesipullo ajaa epäilemättä saman asian.
PoistaUnipussissa nukuttaminen auttaa tässä myös.
PoistaLisäks talvella, jos laittaa lakanan alle villasen shaalin tai viltin, niin sekin pitää hyvin punkan lämpimänä. Ja villa hengittää, eli käy vähän lämpimämmälläkin kelillä lakanan alle. Tuli testattuu tossa kovilla pakkasilla!!
PoistaToinen yösyöttö-oivallus: Jos itse heräät ennen vauvaa ja se on jo nukkunut niin pitään, että kohta tulee nälkä, ei kannata pyöriä odottamassa milloin vauva herää nälkäänsä, vaan syöttää se, niin pääsee taas itsekin nukkumaan.
VastaaPoistaTämän tajusin vasta kuopuksen kanssa - ja olen nukkunut tosi paljon paremmin! Vauva voi tosiaan syödä ihan unissaankin, pyöriminen on turhaa.
PoistaTämä vinkki ei ei niinkään liity siihen lapsenhoitoon, mutta aiheeseen kyllä.
VastaaPoistaKyllästyin siihen kun imettäessä liivinsuojat eivät toimineet, niitä sai olla monta kerrosta päällekkäin ja silti jostain maitoa herui yli ja aina ei ollut rahaa käydä apteekista tilauttamassa superkalliita ja toimivia suojia.
Ostin siis halpoja siteitä, leikkasin kahtia ja tungin rintsikoihin. Imukyky oli aivan uskomattoman hyvä ja läikät etumuksessa ja märkä sänky oli historiaa!
Muuta muistettavaa ei ollut kuin että laittaa sen leikkauskohdan ylöspäin. Pysyivät myös hyvin paikallaan, kun on se tarrapinta.
Jos koska siteitä on eri tuntuisia ja hintaisia, voi jokainen valita mieleisensä valikoimasta=)
Tää täytyy kokeilla! Kiitos vinkistä.
Poistanim. kyllästynyt märkiin vuodevaatteisiin...
Mulla oli imettäessä imetystoppi yöllä siis ja taittelin harson sinne, ei ollu sänky märkä... Tosin jouduin yleensä käyttämään ihan maidonkerääjiä, kun sitä tuli niin tolkuttomasti liikaa. Muki oli yöpäydällä ja siihen kippasin kerääjästä maidot yöllä, aamusta sit kompostiin (viemärit ei oikein kestäny siistinä sitä maitomäärää).
PoistaJoo mäkin kokeilin sitä maidonkerääjää ennen siteisiin siirtymistä. Kokeili loppu siihen kun pari kertaa kävi niin että siihen kerääntyneet maidot levahti kerralla sängylle kun unissani en yöllä osannut sitä ottaa pois oikeaoppisesti..
PoistaMulla olis tohon pukemishommaan hyvä niksi, jonka mäkin hoksasin vasta kuopuksen kanssa. Annan lapsen pitää jonkun lelun käsissään pukemisen ajan. Kun lapsi leikkii lelulla, voi pukea kaikki muut paitsi lapaset, sitten viimeiseksi nykäistään lelu pois ja lapaset pikapikaa käiin ja huutoa tarvitsee kuunnella vain noin puoli minuuttia. Sitten vain äkkiä ulos.
VastaaPoistaTämä toimii siis sellaisille, jotka ei vielä itse osaa pukea. Vanhemmalle lapselle, jonka pitäisi jo osata itse pukea, en vielä ole keksinyt muuta kuin lahjontaa ja uhkailua.
Hanskat! Mä olen yllättynyt mielikuvituksellisuudestani tämän seuraavan tempun suhteen:
PoistaKersa inhosi hanskoja ja varsinkin niiden pukemista. Kunnes keksin että kyse ei olekaan mistään tavallisista hanskoista vaan "Päivää-hanskoista". Ipanasta kättely on tosi siistä, niinpä me tehtiin sääntö, että vaan hanskat kädessä kätellään, eli pitää laittaa Päivää-hanskat käteen, sitten kätellään ja mennään ulos.
Kunnon tapakasvatusta :P
Kännykkä, tuo ihana keksintö. Lapsonen, joka osaa pitää jo kännykkää kädessä viihtyy pitkään sen äärellä, kun laittaa kameran päälle. Ruudussa vaihtuu kuva koko ajan! Välillä voi vähän vilkutella toiselta puolelta jos tarvetta. Mutta HOX, ei toimi enää sellaisen kanssa, joka osaa painella näppäimiä ja soitella ihmisille.. Vähän vanhemman kanssa olen kuvaillu pieniä videonpätkiä, niitä sitten katsottu repeatilla. Tuo toimii niin kauan, kun lapsi tyytyy katselemaan kännykkää, eikä halua sitä vielä omiin hyppysiinsä. Nyt noi konstit on jo käytetty, ja seuraavia keksiessä..
VastaaPoistaTiiätkö, tää on niin toimiva temppu, että lahjoitin vanhan puhelimeni skidille leluksi. Ja niin aikanaan vannoin, että meillä ei sitten kyllä mitään tekniikkaa anneta ipanalle tai opeteta sitä viihtymään kännykkäpelien tms. kanssa. Niinpä.
PoistaTässä on vain se pieni riski, että puhelimella pystyy soittamaan hätänumeroon ilman, että siinä on edes sim-korttia. Ei kiva.
PoistaNimimerkillä kokemusta on.
Ruokailuun liittyvä niksi; muoviseen kaukalomalliseen ruokalappuun tehdään pieni reikä, samaten muoviseen lastenlusikkaan ja nämä yhdistetään siimalla (lanka tai naru töhnästyy eikä niitä saa putsattua yhtä hyvin kuin siimaa). Siinä on lapselle syömisen ajaksi räplättävää joten suu aukeaa huomaamatta ja bonuksena se että äitin ei tarvii noukkia lusikkaa lattialta lukemattomia kertoja kun se on kiinni ruokalapussa. Toimii!
VastaaPoistaJos lusikka ei riitä höynäyttämään lasta avaamaan suuta, meillä toimii Ikean pussinsulkijanipsu, vinks vinks :)
Esikoisella oli pienenä syödessä kaulassa kasvihuonemuovin palanen ikäänkuin viittana, siis kädet siellä alla. Sillä saatiin hienosti minimoitua käsillä sohlaaminen ja töhnästys. Systeemi otettiin tietty pois käytöstä siinä vaiheessa kun poika aloitti harjoittelemaan itse syömistä. Ja alle vuoden ikäisenä söi itse joten ei jäänyt mitään pysyvää haittaa vaikka alkuun otettiinkin kädet pois käytöstä.
Vessa-asioihin liittyen laiskan äidin vinkki. Opeta lapsi tekemään kakkat pönttöön/pottaan heti kiinteiden aloittamisen jälkeen. Ei tarvi pestä kakkapeppua (eikä kestoilijan kakkavaippoja). Kuopus on käynyt pöntöllä 3-kuisesta asti, nyt kun istuu jo itse, käy pottalla. Ensimmäisestä ähkäisystä singahdin vessaan ja pyydystin kakkat pönttöön. Nykyään poika ähisee merkiksi siitä että pitää päästä pottalle. En muista koska olis viimeksi tullut kakkat housuun
Ruokaviitta! Loistava keksintö! Täytyy tilata anopilta tollanen suihkuverhokankaasta. Mut toi kakkahomma ei kyl ihan toimi. Kuopus kakkaa hipihiljaa. Vasta hajusta voi päätellä että jotain on tullut. Potalla saisin sen pysymään ehkä jeesusteipillä ja nippusiteillä. :D
PoistaNo ähkijöille toimii kakkahommakin :D
PoistaEi liity kasvatukseen, mutta niksi kuitenkin: Kantsii hankkia sekä lapsen sänkyyn että vanhempien sänkyyn kosteudenpitävät patjasuojat, jotka asettuu resorilla patjan ympärille (sellaiset, jotka ei hiosta). Jos vaippa vuotaa tai mahatauti yllättää, ei mene patja kesken yötä käyttökelvottomaksi. Vanhempien sänky kannattaa suojata perhepetiläisten lisäksi siksi, että mahatauti yllättää aina silloin, kun on iltapalalla syöty mustikkaa ja tultu kesken yötä viereen. :D
VastaaPoistaMeillä ensimmäisten lakanoiden mentyä vaihtoon vuorataan sängyn koko pääpuoli pyyhkeillä. On myös todettu, että ihan pienten oksujen vuoksi ei lakanoita kannata kuin vähän pyyhkiä. Kohta tulee kuitenkin isompi oksennus.
PoistaMeillä kaivetaan lapsen sairastaessa esiin varapatja, joka laitetaan lapsen sängyn viereen. Tällöin vuorotellen toinen vanhempi päivystää "unikaverina" ja toinen saa kunnon unet omassa sängyssä.
PoistaJa Riitta, toi pätee myös vaatteisiin. Esiinnyn aika hirveän näköisenä välillä kun ei vaan jaksa vaihtaa paitaa sillä verukkeella että kohta joku taas pyyhkii puuroisen naamansa puhtaaseen...
Antaa lapsen syödä itse. Ei tarvi houkutella suuta auki ja tunkea puoliväkisin jotain mössöä sinne.
VastaaPoistaMuuten jees, mutta kyseessä on seitsenkuinen. :D
PoistaSormiruokailun voi aloittaa heti, kun lasta kiinnostaa ottaa ruokaa käteensä. Palat vaan tarpeeksi isoja, jotta saa käteensä, eikä saa kerralla tungettua suuhun. Lisätietoja mm. http://kiintymysvanhemmuus.fi/kirjaesittelyja/rapley-ja-murkett-baby-led-weaning/
Poista- ei edellinen anonyymi, mutta lastaan pelkällä sormiruokailulla "syöttävä"
Asusteita, hanskat ja pipon, voi pukea myös vasta pihalla. Ja usein kannattaakin, meillä käydään usein uloslähdettäessä sen verran kuumina, että myssy hikiseen päähän olisi kidutusta.
VastaaPoistaTänä talvena tätä vinkkiä ei taideta etelässä enää niin hyvin päästä hyödyntämään, mutta jaetaan nyt valmiiksi seuraavaa talvea varten.
VastaaPoistaLapsen kiskominen pulkassa voi jumiuttaa hartiat ja kaikki muut mahdolliset paikat, joten minäpä keksin siihen helpotuksen.
Meillä on koiria varten (tarpeeton) lenkitysvyö, joka laitetaan siis vyötärölle vyön tapaan. Niitä saa kaupoista muutamalla kympillä, meiltä löytyy sekä joustava että joustamaton versio.
Vyö paikalleen takin päälle ja pulkannaru siihen, mihin normaalisti tulisi koiran hihna kiinni.
Helpottaa vetämistä ja kädet saa vapaiksi. Ostoksetkin kulkevat tällä tavoin vedettynä pulkassa helpommin.
Mä käytin tätä viime talvena, kun piti kolata piha. Poika oli sen verran pieni, että maahan en viitsinyt laskea, mutta pulkassa viihtyi hyvin ja tämä oli todellista hyötyliikuntaa! :)
Poista-m