Tietoa mainostajalle ›

30.1.12

Toppaa, toppaa, jaksaa, jaksaa!

Tämä saatanan antarktis nimeltä Suomi. Ajattelen pohjattoman katkerana maita, joissa lapsille ei tarvita puolen tunnin kauppareissua varten rankkasateen, raekuurojen ja lumivyöryjen pitävää vaatekertaa.
Kivat sulle, kivat mulle.
Sen lisäksi että uloslähtö kestää kolme vuotta, hikinoro valuu aina jonkun selkää pitkin. Strategioita on kaksi.

1) Etsit ensin omat vaatteesi, pistät päälle pässinpökkimät ja tunget untuvatakin taskuun kännykän, huulirasvaa ja nenäliinoja. Kun oma varustelu on kunnossa, ryhdyt latomaan kersan päälle lämpökerrastoa, pipoa, kypärämyssyä, kaulaliinaa, sormikkaita, sormikkaiden päälle laitettavia hanskoja, villasukkia ja sitä haalaria, jonka päälle ehkä vielä kuitenkin tarvitaan kurahousut. Kun naama margariinissa ja pipo silmillä vetelet renksuja talvisaappaiden pohjan alle, väilevy luiskahtaa ja kynsi katkeaa. Sitten sille tulee pissahätä.

2) Puet ensin lapsen yllämainitun protokollan mukaisesti ja alat sitten pohtia, mitä itse tarvitset. Koska kakaralla on nanosekunnissa sietämättömän kuuma, alkaa hermoja sahaava vinkuna ja kitinä. Jos tyrkkäät sen ulos tai rappuun, niin se möykkää, juoksee rimputtamaan naapurin ovikelloa tai painuu portista ulos autotielle niin vilkkaan, että et ehdi edes perkelettä töräyttää. Jos taas valitset kitinän, unohdat ärsyynnyksissäsi kaiken, mitä sinun piti oikeasti tehdä uloslähdön eteen ja havaitset olevasi lumihangessa pelkissä leggingseissä ja korvalapuissa.

Bonuksena näitä kamoja on pakko hankkia joka vuosi uusi koko.

Kevät. Tule, nyt, heti!

43 kommenttia:

 1. 3)Etsit omat kamat valmiiksi, mutta puet vasta kun lapsi on puettu? :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä. Tää on aina yhtä hirveetä.

  VastaaPoista
 3. Naulan kantaan! JA sitte kun ootte ovella, jostain kantautuu vieno ulosteen tuoksu..ja ei muuta kuin vaipan vaihtoon ja sama setti uudestaan. Kerran tuli itku kun meillä oli kaksi vaippaikäistä, jotka suorittivat suoliston toimittamisen perä jälkeen. Silloin mietin, että miksi, oi miksi ihmeessä minä suostun tähän rumbaan joka jumalan aamupäivä??? No ei se sen helpommaksi ole muuttunut kun on kaksi isompaa lasta, sama show joka kerta..
  -Katariina

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, en ymmärrä kysymystä. Oliko se kysymys.

  Satu, niin, Islannissa ei varmaan pääse yhtään helpommalla.

  Vinkeän Äiti, on.

  Anonyymi, noita mä-alan-ihan-just-parkumaan -hetkiä tulee eteisessä harva se kerta kun lisätään yhtälöön vielä hoitokassi ja luistelupäivä. :D

  VastaaPoista
 5. Tähän on ratkaisu: parveke! Tyrkkät lapset sinne, kun ne on puettu ja silpaiset vasta sitten omat vaatteet päälle.

  VastaaPoista
 6. Olen varmaan nyt vähän huono ihminen mutta minua nauratti. Tosin joo, lapsia ei ole vielä. Että lähetäpä nyt sopivat karmat muutamien vuosien päähän laskeutumaan päälleni. :)

  VastaaPoista
 7. Ratkaisu on olla menemättä ulos kovilla pakkasilla. Ainakin joka toinen päivä voi jäädä suosiolla sisälle. Ne joka toiset päivät voi sitten keskittyä em. toimiin tehokkaasti ja pitää kersat ulkona tuulettumassa puoli tuntia pitempään.

  VastaaPoista
 8. Terveisiä pohjoisesta, aamulla mittarissa -29. Ja äänestämään pitäisi lähteä, lapsi tietysti mukana. Loppuviikoksi lupaavat vielä vähän kylmempää.

  Tällaisina päivinä, kun yritetään vain selvitä hengissä (raejuusto ropisee seinään ja tomaatit lätsähtelee lattialle), toivoisin vähän lauhempia kelejä.

  VastaaPoista
 9. Hmm, niin. Uloslähtö on helvettiä. Meillä pakosta ulkoillaan joka päivä, koska meillä on 2 koiraa. Viikonloppuisin, kun kaikki ollaan kotona, uloslähtö sujuu seuraavasti: koirat eteiseen, koirille pannat, aikuisille vaatteet valmiiksi päälle, mutta HUOM. pipo, hanskat, huivi ja takki saavat vielä odottaa. Kengät ovat jo jalassa. Lapsi on "esivalmisteltu" pukemalla sukkahousuihin ja teepaitaan jo aiemmin. Toinen aikuinen pukee lasta, toinen pukee koiraa(tossut jalkaan ettei jäädy ja toiselle rasvaa tassuihin) ja kellonajasta riippuen vielä heijastinliivit niskaan. Lapsi puettu lähes valmiiksi. Tarkoittaa sitä, että lapselta puuttuu vielä pipo, hanskat, takki. Aikuiset pukevat itselleen loput vaatteet. Lapsi puetaan loppuihin vaatteisiin. Ulos.
  Näin pyritään varmistamaan, että kukaan ei joudu kohtuuttoman kauaa seisomaan täydessä varustuksessa eteisessä=)
  Näin siis meillä.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, totta, JOS on parveke. Mun pitää ehkä tehdä jonkinlainen kanahäkki tohon pihalle. ;)

  Linnea, tarkoitukseni on naurattaa, koska ei tätä vakavastikaan voi ottaa. :)

  Maru, hear hear. Täälläkin tänään jopa 15 astetta.

  Anonyymi, teillä on prosessi kunnossa! Mä olen niin spontaani (mielestäni kivempi sana kuin hajamielinen) henkilö että siinä olisi lapset talutushihnassa ja koira kypärämyssyssä kun pääsisin pihalle.

  VastaaPoista
 11. Niin ja anonyymi, joka jäi vahingossa välistä (huomaatte organisointitaitoni käytännössä), todellakaan ei tarvitsisi lähteä ulos joka säässä mutta kun on tuo päivähoito.

  VastaaPoista
 12. Näin: Pakataan laukku tai takin taskut tarpeellisella tavaralla. Sitten itselle pitkät kalsarit, housut, paidat ym plus kaulaliina. Tässä vaiheessa lapsi vielä leikkii tai tekee jotain muuta. Sitten vaihdetaan lapseen - lapselle villahaalari, pyrymyssy, villasukat, kengät ja haalari päälle puoleen väliin, ei vielä vetoketjua kiinni! Sitten vaihdetaan äitiin - päälle kengät, takki, pipo. Sitten taas lapsi - päälle hanskat, haalari ylös asti, vetoketju kiinni, hattu päähän. Sitten taas äiti - hanskat käteen, lapsi syliin, laukku olalle ja ulos!
  HUH.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tarttisin tota varten jonkinlaisen listan eteisen seinälle. Ei muuten huono ajatus. :D

   Poista
 13. Ikävä kyllä miehellä ei prosessi vielä ole yhtä hallussa kuin minulla=) Joten homma ei ole vielä aivan täydelliseksi hioutunut.
  Ja vaikka homma toimiikin muuten ihan hyvin, niin nyt on parina aamuna meinannut käydä niin että lapsi on meinannut lähteä tarhaan ilman kenkiä=) Ja tämä siis silloin, kun valmistelen ainoastaan itseni ja lapsen ulos..
  Aina ei ole asiat kuitenkaan olleet näinkään hanskassa, joskus sinkkuaikoina meinasin lähteä lenkille ainoastaan koirien hihnojen kanssa, avatessani ulko-ovea tajusin, että taitaa ne koirat puuttua hihnan toisesta päästä.
  Lapsi sentään ei ole meinannut vielä unohtua kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. prosessit on välillä haussa ihan kaikilla perheenjäsenillä. Kunhan tää imetysaukile menee umpeen parin kuukauden päästä, mä luotan siihen että olen taas enemmän kehissä. Ja sittenhän ollaan muutenkin jo vuoden miellyttävällä puoliskolla. ;)

   Poista
 14. Ja jälleen hyviä syitä pysytellä vapaaehtoisesti lapsettomana ;-) Onnea vaan valitsemallanne tiellä! Minun piti aamulla vain tarkistaa, että pipo oli varmasti laukussa kun töistä lähtiessä auto on kylmä, kun kotona se on lämpimässä parkkiluolassa (okei, aviomiehelleni sanoin, että tsekkaa VR:n lähijunien liikkumiskyvyn ennen kuin lähtee porhaltamaan juna-asemalle ja taisin vielä sanoa, että kai sillä on pitkät kalsarit jalassa kun palelee jo +10 asteessa).

  Pakko muuten kertoa kaveristani, joka asuu kerrostalossa ja lapsen päivähoito on sattumoisin saman kerrostalon alakerrassa. Siinäkin on ratkaisu painajaismaisille pakkasaamuille, tosin taitaa olla aika vaikea toteuttaa ellei käy ihan mieletön tuuri asuinvalinnan ja päiväkotipaikan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jumalauta, mä haluan nyt heti kans päiväkodin meidän alakertaan. Sun kaverisi sijainti on ihan nerokas!!!

   Poista
  2. Kiitti Satu et käytit tätä toimintoa ni mäki tajusin et ei tarvii vastata tolla ol'skool listameiningillä. :D Nimimerkki hidas mutta tyhmä

   Poista
 15. Mun listaan yksi syy lisaa miksi en harkitse muuttoa takaisin Suomeen! Kiitos ihanasta muistutuksesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta muistutuksesta että Suomen ulkopuolellakin voisi asua. ;)

   Poista
  2. Kunhan muuttaa vähän lähemmäs päiväntasaajaa.... ;)

   Poista
 16. Meillä natiainen on tullut isäänsä. hädin tuskin on saatu puuro naamaan, kun jo kiljutaan että "pijalle!" ja kiskotaan "ITE!" haalaria päälle, sukkia joutuu vähän "korjaamaan" (auttaahan ei saa), mutta muuten menee melkein siinä sivussa kun äiskä juo kahvia. ja sittenhän se voi olla kuistilla tai kinoksessa sen aikaa, kun äiskä tulee hakemasta autoo, jos on jo valmis. (kantsii asua mettäperällä, ettei lähiliikenne tuu kilometriä lähemmäs) ja siis ikäähän oli muutamaa kuukautta vajaa kaks vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinäpä kätevä prosessi. :) Meillä esikoinen on tullut muhun: loka-,aaliskuu välisenä aikana kotoa poistutaan vain erityisen painavista syistä. Työ on yleensä ollut ainoa syy, nyt ei ole sitäkään. ;)

   Poista
  2. meninkin leuhkimaan... :( Eilinen prosessikaavio veti kyllä tuskanhien pintaan, kun pakkashaalareissa kolmannen kerran ryntäsin vinttiin hakemaan sätkivää pakettia. mutta kun virtaa oli kerta kaikkiaan liikaa pelkkiin sisäleikkeihin, niin oli pakko saada mukula jäähylle. liikkuupahan liukkaammin kylmällä => ei tarvii paleltua vahtijankaan niin pitkään pihalla => riittävä energiamäärä on huvennut!

   Poista
 17. Ennen kuin sain lapsen rakastin pakkasia ja kunnon talvea! Nykyään harkitsen vakavasti talvehtivani jossain lämpimässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pyntätyt lapset voi tyrkätä vähän viileämpään välieteiseen odottamaan. Ja nyt kun järkeä on hitunen jo päässä, niin pihaankin (omakotitalo). Mut sit ne hakkaa joko sitä väliovea koko ajan kärsimättömänä tai sit pimputtelee sitä ovikelloa jatkuvasti kysyäkseen 'Meneekö sulla vielä kauan'. Argh, ei menisi, jos en joutuisi koko ajan avaamaan ovea vastatakseni kysymyksiin.

   Poista
  2. Minä otan päiväkodilta mallia ja toimitan lapset rappukäytävään odottamaan ja rappusille istumaan. Naapurit eivät ole vielä valittaneet.

   Ennakoiminen olisi kaiken a ja o, mutta kun...

   Poista
 18. Niin totta! Ja nää talvivermeet on vielä niitä prkln kalliita vermeitä. Jos asuisi jossain lämpimässä, niin eipä tarvitsisi olla talvi-, välikausi-, viileä kesäsää- ja kesävaatteita erikseen. Vähänkö ois halpaa ja helppoa?!

  Meillä sisälle jääminen ei kyllä oikein ole vaihtoehto. Paitsi että on koira, niin myös ton lapsen kanssa on vaan niin paljon helpompaa ja hauskempaa, kun päästään pihalle purkamaan energiaa. No, nyt ei oo päästy, kun on ollut yli 20 astetta pakkasta. En mä tohdi lapsen kasvoja kuitenkaan palelluttaa. Mut pianhan on maanantai ja lauhat kelit! :)

  Mä lähdin eilenkin lapsen kanssa kauppaan ihan vain sillä ehdolla, että mies lupautui pukemaan ulkovaatekerrat sen päälle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank god koiraa ei tarvitse pukea.

   Poista
  2. Joo, ei onneksi meidän koiraa. Mut näyttää jengi niitä koiriakin asustavan...

   Poista
 19. Jos on tarpeeksi lunta, voi taaperoikäisen juntata lumihankeen pystyyn vyötäröä myöten siksi aikaa, kun pukee vauvan ja itsensä. Ei lähe karkuun autotielle tms. Näin olen vain kuullut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsih, paksua lumisadetta odotellessa (siis tänne Islantiin).

   Poista
  2. Repesin. Mahtavia käytännönläheisiä neuvoja täällä :D

   Poista
 20. Onneksi muutkin jakaa "ulostautumisen" tuskan... Mulla sentään vain yksi vielä kopassa kannettava kiljuja, mutta eläessäni en ole niin paljon kiroillut kuin prosessissa, joka alkaa äidin vaatteiden ja tavaroiden sirottelulla lapsen pukemispaikasta kohti ulko-ovea ja päättyy siihen kun vaunut on saatu varastosta ulos ja voi vihdoin vetää oman takin vetskarin kiinni. Siinä välissä on laulettu viisikymmentä kertaa "Pupujussikat", jos se TÄLLÄ kertaa hiljentäisi ipanan (en vaan kestä sitä huutoa tekemättä mitään), kolautettu milloin koppa, kassi tai kyynärpäät oveen, kaiteeseen tai hissin oveen ja hikoiltu niin, että voisin ilmoittautua jonkun firman alus- ja välikerrastojen imukyvyn testaajaksi.

  Jep. Ja silti oli maanantaina ihanaa päästä viikon sisällä nököttämisen jälkeen ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah...joskus pitäisi saada videolle niitä "mutsi viihdyttää" -tempauksia. Joissain tilanteissa on pakko antaa kaikkensa: jänöjussikat, känkkäränkät ja sulla on pyllyssä kakkaa -improviisut :)

   Poista
 21. WTF?!? Oman empiirisen kokemuksen perusteella olen pitänyt tuota "kun kaikki vermeet on päällä, muksulla on vessahätä" -juttua täysin kaupunkilegendana. Oliskohan noin käynyt kerran 8 vuoden aikana...
  Hien määrääkin voi vähentää merkittävästi suunnittelulla (Ee antoi hyvät ohjeet) ja vaatimalla tenavalta enenevästi omatoimisuutta, jolloin lapsen ja vanhemman pukeutuminen tapahtuu synkronissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mä niin toivon että se olisi legenda.

   Poista
  2. Meillä ei muuten mikään lapsen kanssa asiointi tapahdu synkronissa. :D

   Poista
 22. hei. Te nyt unohdatte että lapsi käytetään wc:ssä tarpeilla ennen vaatteiden pukemista..

  Nimim kahden alle kolme vuotiaan äiti.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin unohdetaankin. Ja ihan joka kerta! ;)

   Poista
  2. (Tirsk) voi miten totta! Mun pojat on jo kouluikäisiä mutta nää muistot ei hevilläkään haalene. Eikä se auta vaikka muistaisitkin wc:n, meidän pojilla toimi vatsa niin kivasti jopa kymmenen kertaa päivässä, että usein oli kakat housuissa just kun oli saatu kaikki noi vermeet päälle :)
   Nimim. Voihan kakka :D

   Poista
 23. Oiskin tää ongelma vaan talvisin, mutta kun se on myös syksyisin ja keväisin, kun yksi muuttuja vaihtuu, eli toppahaalari välikausihaalariksi... Ja keväisin/syksyisin on vielä se stressiä lisäävä tekijä, että aamulla on lämpömittarissa ihan eri lukemat kuin iltapäivällä, ja sitten sun villahaalariin puettu ipana on ihan hiestä märkänä siellä päiväkodin pihalla (koska tädithän on laittaneet sille päälle kaiken mitä lokeroon oot jättänyt "kaiken varuiksi")
  Koska mä saan muuttaa Australiaan?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...