Tietoa mainostajalle ›

24.8.12

Pottaongelma

Tämän pidemmälle ei olla päästy. Kuva otettiin viime vuonna.
Meillä - tai siis minulla - on ongelma. Lapsi 2,5 vee ei halua käydä potalla, vessasta puhumattakaan.

Lapsen ollessa puolivuotias olin varma, että tätä vaipparumbaahan ei enää kauaa kestä (!). Meillä ei kasva niitä tyyppejä, jotka kolmevuotiaana kiskovat itse vaipan päälle, naama punaisena tusertavat sinne kakkoshädän ja sen jälkeen innoissaan hautovat aikaansaannostaan. Kaksvuotiaana potalle, viimeistään!

No niin varmaan.

Lapsi inhoaa pottaa ja vessanpönttöä.  Kun ehdotan vaipan ottamista pois ja menoa potalle, seuraa tiukka EI ja huutoa. Kun poistan vaipan vastalauseista huolimatta, lapsi liruttelee lattialle. Mielensäpahoittaja.

Neuvolantäti sanoi, että lapsi oppii kyllä itsestään potalle. Lastentarhanopettaja sanoi, että se oppii vähitellen. Kauan tässä oikein menee - kymmenen vuotta?? Mitä minä voin tehdä? Sivellä potan reunoille hunajaa? Liisteriä? Kiristää jäätelöllä? Help!


47 kommenttia:

 1. Me lahjottiin tarroista ja kimalteista pitävä typy tarroilla. Tarran sai aina, kun pottaan tuli jotain. Jos lapsi olis vihannut pottaa/pönttöä, olisin varmaan aluksi lahjonut niin, että tarran saa aina, kun käy istumassa potalla/pöntöllä. Asian huono puoli on se, että vaipoista on kauan sitten päästy eroon, mutta tarrataulua ei saa poistaa vessanseinästä, koska haluaa edelleenkin ihailla niitä :D

  Moni on kyllä kertonut stooreja lapsista, jotka ihan yks kaks ymmärtävät asian ja vaipat ovat jääneet kertaheitolla pois. Ei meillä vaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin. Lisäyksenä, että Hello Kitty ja Prinsessa -kuvioisten pikkareiden ostaminen lisäsi huomattavasti kiinnostusta vessassa käymiseen.

   Poista
 2. Vinkkejä otetaan vastaan täälläkin! Poika nyt 2v3kk ja istuu kyllä potalla ja katsoo samalla piirrettyjä silloin kun EI ole hätä.. Kun hätä iskee, nousee ylös ja huutaa vaippa, vaippa.. Päiväkodissa kuulemma tekee välillä pottaan, uskon että sekoittavat pojan johonkin toiseen 88 senttiseen pätkään :D Neuvolassa sanoivat että nyt on kesällä hyvää aikaa opetella ulkona.. Noh, ostettiin hienot kalsarit (sai itse valita) ja ei kun pihalle.. Leikkimökin ovi aukeaa ja huudetaan että pissa tuli ja sitten takaisin leikkimään, ei tuntunut märät housut haittaavan menoa.. huoh! Toinen lapsi syntyy lähiaikoina ja ajattelin ettei mulla nyt kahta vaippaikäistä ole.. näköjään on! Lohduttaudutaan siis tuohon että kyllä lapsi sitten oppii joskus.. Ehkä ekalle mentäessä viimeistään! Tsemppiä pottailuun! ps. ehkä se liisteri olis hyvä.. ;)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tutulta kuulostaa... Oma 2,5v tyttöseni ei kovin helpolla potalle suostu, yleensä vain iltaisin ennen nukkumaanmenoa, jolloin ONNEKSI tekee lähes joka ilta kakat pottaan. Päivällä jos yrittää saada potalle, niin seuraa vain tappelu. Meillä on ollut käytössä tarrapalkinto jos tekee pottaan pissat, pala suklaata kakasta, mutta nekään eivät riitä kannustamaan, vaan päivällä jos tulee hätä niin tehdään vaippaan oli sitten tulossa pissa tai kakka.

  Nyt kesällä yritin saada tyttöä vaipoista pois, siskokin kehui kuinka hänen poikansa oli saman ikäisenä päässyt kolmessa päivässä päiväkuivaksi. Me yritimme kolme VIIKKOA, ja sitten otettiin vaipat takaisin. Tyttöä ei tuntunut vähempääkään kiinnostavan potalla käynti, ja vaikka housut olisivat olleet läpimärät niin väitti kivenkovaa että ei ole pissa vaipassa jos kysyttiin... Luotan siihen, että kunhan tammikuussa lähtee hoitoon niin päiväkodissa kyllä käyttävät potalla ahkerasti, jospa se tapa seuraisi sit kotiinkin...

  VastaaPoista
 5. Juuuuurikin sama ongelma löytyy täältä! Odotan innolla olisiko jonkulla antaa hyvällä todennäköisydellä toimiva kikka kolmonen potta/pönttövastenmielisyyteen. Poikanen 2,5v ei ole pätkääkään kiinnostunut toimittamaan asioitaan muualle kuin housuun/lattialle/vaippaan. Kesäsuunnitelmat olivat samat kuin (Entinen sadan kilon)Keijukaisella ja lopputuloskin ihan yhtä "mainio". *huoh* Kai ne rippikouluikään mennessä yleensä tän homman oppii, vai?

  VastaaPoista
 6. Meillä oli aikanaan niin, ettei laiska äiti kauaa jaksanut, kun illat istuttiin potalla ja luettiin kirjat kannesta kanteen, mutta mitään ei tehty - paitsi vaippaan. Yritettiin siis lahjonnatkin täysin turhaan.

  Pidettiin taukoa ja noin 2,5 v aloitettiin jokaILTAISET pottaistunnot samalla kirjat alusta loppuun ei mitään pottaan-kaavalla. Jaksoin siis vain iltapesun yhteydessä tämän ja päiväkodissa oli aloittanut joitain kuukausia aiemmin eikä tainnut koskaan sielläkään mitään pottaan tai pönttöön tehdä, senkun istui kavereiden ja opejen painostuksesta aina kun pyydettiin.

  Kehitystä ei tapahtunut. Poikaoli 2v 8 kk, kun jäätiin viikoksi päiväkodin sijasta kotiin. Oli talvi ja oltiin vaan sisällä. En laittanut vaippaa (ja otin kaikki matot pois jne.). Kolmen (kaoottisen) päivän jälkeen meni potalle ja siitä asti on tehnyt kaikki pottaan tai myöhemmin pönttöön. Yövaipankin pyysi itse pois muutama viikko tuon episodin jälkeen. Ja tosiaan talvihaalareista huolimatta, pyysin päiväkodissakin, etteivät edes ulkoiluilla laittaisi vaippaa. Ja kaikki sujui sitten lopulta niin mutkattomasti.

  TOIVOA SIIS ON!

  p.s. Poika ei edelleenkään ole niitä, jotka käskystä pissaavat eli ennen automatkaa, pihalle menoa, ruoan jälkeen tai mitä näitä on kun vanhemat pyytävät lapset vessaan ja siellä sitten käydään. Oman tiensä kulkija ;)

  VastaaPoista
 7. Mä sanoisin sellasen, että UNOHDA koko potta alkuun vaikka kuukaudeksi. Ja kokeile sitten varovasti uudestaan ehdotella. Mut lähinnä se, että lapsi pääsisi yli tosta ikävästä tunteesta pottaa kohtaan.. jos kerran huutaa EI ja liruttelee lattioille, niin en suosittele painostamista. Hetken verran unohduksiin koko kapistus ja sen jälkeen uusi yritys :) Näin mä tekisin.

  VastaaPoista
 8. Minulla oli yhteen aikaan taskut täynnä pikkuautoja, joilla leikittiin vain potalla. Valitettavasti tytöt eivät ole tässäkään asiassa yhtä yksinkertaisia. Myös erilaisilla herkuilla ksylitolipastillista suklaaseen on lasta vokoteltu potalle istumaan.

  Vaikka meidän muksumme alkoivat tehdä tarpeensa pottaan ja oppivat kuiviksi huomattavan aikaisin, niin se ei tarkoittanut sitä, että he olisivat oma-aloitteisesti ja maanittelematta potalle menneet. Päin vastoin, varsinkin esikoinen on ollut tässäkin lajissa ihan mahdoton. Oikeastaan vasta nyt koululaisena tuo on käynyt käskemättä vessassa: jotenkin tuntuu siltä, että ei oikein tunnistanut hätäänsä, vaikka osasikin pidättää ja tehdä tarpeet oikeaan paikkaan.

  VastaaPoista
 9. Hei, sama ongelma täälläkin ;). Paitsi, että tuo neiti kohta 2,5 v pidättelee vaikka koko päivän. Ostettiin uusi pottakin. Tarrojakin olisi valmiina palkinnoksi. Mutta ei. Ja mä kun ajattelin tämän kuivaksi opettelun hoituvan tässä kesällä sivussa. PAH!. Nyt en jaksa enää edes kysellä. Pitäköön vaippaa, ettei saa jotain pissavaivoja pidättämisestä. Joskus myöhemmin sitten uudestaan ;). Toivottavasti ennen pikkusisaruksen syntymää alkuvuodesta.

  VastaaPoista
 10. Meillä esikoiselle kun pottaa yritin tarjota jo hyvissä ajoin alle 2.v niin ei tullut hevon helvettiä. Sitten kyllästyin niihin typeriin vaippoihin ja yritin muutaman kuukauden päästä uudelleen, no ei tosiaan paljoa potta häntä kiinnostanut. Samoihin aikoihin oli päiväkoti alkanut ja siellä heillä oli ne mini wc-pytyt. Joten määrätietoisesti heivasin koko potan ja siirryttiin suoraan pytylle kotonakin ilman mitään niitä kipeitä pytyn piennennys vempaimia.
  Vaippa paketti läheni uhkaavasti loppuaan ja päätin etten niitä enää osta. Enkä ostanut. Ajattelin, että vaikka joutuisin kiirastuleen niin en luovuta. Alku aina hankalaa lopussa kiitos seisoo. Ja mulla kävi helvetinmoinen tuuri. Lapsi ei ollut taipuvainen yökasteluun ja se enkeli HERÄSI yöllä ITSE ja MENI VESSAAN pissalle!! Ainiin ja tosiaan ostin ikeasta sellaisen jakkaran jossa sai jätkä seisoaltaan pissata, se taisi meillä olla se taika!

  Saattaa olla niinkin, että meillä herkkyys tämän oppimiseen osui just oikeeseen kohtaan!

  VastaaPoista
 11. Meillä aloitettiin pottailu 8 kk:n ikäisenä ja siinä potalla on istuttu monta kertaa päivässä huolimatta siitä tuliko sinne mitään vai ei. Silloin lapsi oppii pitämään sitä normaaliin päivärytmiin kuuluvana. Nyt hän on 1v 8kk, eikä kakkavaippoja tulee enää ollenkaan, osaa itse sanoa milloin pitää mennä potalle. Pissa tulee vaippaan 1-2 kertaa päivässä, eli ei osaa itse ilmaista hätäänsä, vaan pissaa pottaan jos pottaillaan tarpeeksi usein. Onhan tämä aikaavievää ja pottailuaikana pitää myös koko ajan lukea tms., mutta on palkitsevaakin!

  VastaaPoista
 12. Meidän molemmat pojat oppivat ilman pottaa suoraan pytylle mutta vasta kolmivuotispäiviensä kynnyksellä. En ollut koskaan tehnyt asiasta numeroa ja kun olen laiskanpuoleinen, päätin olla ottamatta käyttöön mitään monimutkaista koulutussysteemiä. Nuoremman oppimistapahtuma oli huvittava: asumme ulkomailla ja olimme käymässä Suomessa mummulassa, jossa oli samaan aikaan n. puolitoista vuotta nuorempi serkkutyttö. Serkku meni vessaan ja jätti reteesti oven auki, ja minun poikani tuijotti tilannetta vakavana. Kun seuraavana päivänä tuli kakkahätä, poika alkoi räplätä vaippaa pois ja vessaan kävellen totesi että "en kakkaa vaippaan" vähän sillä tavalla tuhahtaen, että ai mitä sä äiti oikein kuvittelet. Siihen jäivät vaipat.

  VastaaPoista
 13. Meillä kokeiltiin siellä joskus 2 vuotiaana ottaa tuota pottaa päivärutiineihin. No sitten syntyi pikkuveli ja potalle meno sai aikaan kamalan huudon. Unohdettiin pariksi kuukaudeksi koko kapistus. Se oli vessassa, mutta ei pakotettu. Talvella taidettiin kokeilla taas hetki uudestaan, mutta sama huuto taas. Jäbä täytti toukokuussa kolme ja silloin jätettiin päivävaippa pois. Viikon verran tuli vahinkoja ja kaksi viikkoa ehti olla yövaippa, kun jäbä rupes öisin heräilemään vessaan. Eli meillä meni sitten kertaheitolla. Niin joo ja se ei mene potalle vieläkään, vaan suoraan pöntölle ilman mitään.

  Meillä ei myöskään mikään tarra-juttu toiminut. Kokeiltiin sitä muistaakseni talvella. Poika on niin herkkis, että sille on aivan liian kova pala, jos epäonnistu ja ei saanut tarraa.

  VastaaPoista
 14. Itse kans aattelin, etta poika on varmaan vaipoissa viela kolmivuotiaana. Viime kuussa (eihan poika olekaan kuin 2 v 9kk eli ei ihan 3) helteilla heivattiin vaipat pois paivaksi. Poika vastusti kovasti, mutta paljaspyllysena suostu lopulta kotona hengailemaan. Meilla toimi tarrataulu, varsinkin kun luvattiin, etta x maarasta tarroja saa uusia autoja. Pissavahinkoja sattu ensimmaisen parin paivan aikana esim. kangassohvalle, mutta senpa jalkeen poika on oppinut kuivaksi. Kay potalla tai pontolla. Ulkona ollaan viela kaytetty housuvaippaan, ehka sen takia, etta aiti on laiska, mutta poika kylla pysyy hyvin kuivana. Oisinki vois jattaa vaipan pois kun poika pysyy kuivana tai haluaa pontolle. Kakkahomman kans oli melkosta sotimista, mutta 4 viikkoa pissalle opettelun jalkeen poika vaan yks paiva hoksas, etta naihan se pitaakin tehda. Neuvolantati on oikeessa, lapsi oppii potalle ajallaan. Ja usein myohemmalla ialla lapset oppii potalle/pontolle hyvin nopeasti.

  VastaaPoista
 15. Itse aloitettiin kuivaksi harjoittelu rauhallisesti ja askel askeleelta (Kärsivällisyyttä tämä kyllä vaatii!!;) Ensiksi oltiin aamut ilman vaippaa, jonka jälkeen pelkästään kotona oltiin ilman vaippaa ja kuivaksi opettelu päättyi kun oltiin 3 päivää yhtä jaksoisesti vaan kotona. Ulos eikä kylään tullut kuuloonkaan lähteä. Pikkarit ja sisähousut jalassa himmasti kotona menemään :) Kolmannen päivän jälkeen päivävaippa ja yövaippa jäi kokonaan meiltä pois!! :) Nyt ilmoittaa heti kun on tarve päästä potalle, tosin vahinkojakin välillä sattuu! Tsemppiä (ja kärsivällisyyttä) sulle pottaharjoitteluihin!! :)

  VastaaPoista
 16. mä en oo koskaan aktiivipotattanut noita poikiani. esikoinen oppi kerrasta potalle noin 2-vuotiaana ja nyt 1v8kk on alkanut käydä potalla ihan oma-aloitteisesti.

  kyl se sieltä tulee, kun aika on kypsä. mä ainakaan jaksais ja pystyis viettää vessassa tuntikausia jotain pissiliriä houkuttelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tykkäsin tästä kommentista erityisesti :)

   Poista
 17. Iisisti vaan, liika intoilu ja juoniminen saataa vaan pidentää projektia. Siinä missä +/- 1-vee hankkii hallinnantunnetta syömisellä/syömättömyydellä, 2-3-vee tekee saman pottailulla tai siitä lakkoamisella. Ne ainoat asiat, joita ei voi pakottaa :-) Kyseessä on tahtojen taisto - arvaa kumpi voittaa..

  VastaaPoista
 18. Meidän pojalla (nyt 2v3kk) oli viime maaliskuussa ilmeisesti se ns. herkkyyskausi mutta pöljät vanhemmat eivät olleet silloin ihan samalla sivulla. Lähinnä risoi, kun pikkujätkän seurana ois pitänyt olla tuntikausia vessassa - oltiin lomamatkalla, mökki oli hulppea mutta siinä oli n. neliön kokoinen kusenhajuinen vessa, ymmärrätte varmaan. No, se innostus meni sitten ohi. Kesä ja ilman vaippaa oleilu ei ole auttanut, pissa tulee housuun ja potalle ei millään haluaisi mennä, vaikka näen naamasta, että nyt sillä on hätä.

  Viime lauantaina, kun oli lämmintä, oltiin koko päivä ulkona. Pojalta kastui kolmet housut + yhdet kengät, lisäksi se pissasi kerran hiekkalaatikkoon ja kerran mun sylissä, silloin sillä ei enää ollut itsellä housuja ollenkaan. Alkoi olla huumori kortilla. Mietin jo silloin, että ihan kuin se oppisi pidättämään, ei tullut kuin liru kerrallaan. Illalla, kun mentiin sisälle, sain harhautettua lapsen potalle. Ja kas! Osuma! Mua nauratti tosi kovasti kun jätkä kiljui riemusta ja osoitteli tapahtumaa :D

  VastaaPoista
 19. Mun tyttö ei juuri potalla suostunut käymään ennen kuin hoidossa alettiin potattaa 2v4kk iässä. Sittenkään ei hoidossa suostunut pariin ekaan kuukauteen tekemään mitään pottaan, mutta sitten kypsässä 2v8kk iässä yhtäkkiä viikossa päätti että hän on kuiva itse asiassa yökuivakin. Se voi lapselle tulla ihan yllättäin mieleen, että vaippaan ei ookaan enää kivaa tehdä. Toivotaan, että teilläkin kävis näin ennemmin tai myöhemmin, mieluummin tietysti ennemmin. ;)

  VastaaPoista
 20. Meilla oli sama homma, ei vaan huvittanut pottailu 2,5v iassa ja siihen tulikin sopivasti sitten seuraava vauva peraan.. Kelataan pari kuukautta eteenpain ja yhtakkia poika suostuikin aamuisin potalle noin viikon ajan, ja sitten seuraavan viikon maanantaina paatin etta nyt vaipat pois. Ekan viikon ajan kaytiin orjamaisesti joka 30 min valein potalla, ja joka kerran tarra kun siella kavi ja jotain tuli(Miinan ja Manun synttaritarrakirjan avulla paastiin vauhtiin!), pissasta yksi ja kakasta kaksi tarraa. Seuraavalla viikolla mentiin tunnin valein jne. ja nyt, puolitoista kuukautta myohemmin poika ilmoittaa itse koska on hata eika vahinkoja ole enaa oikeastaan tullut. Yolla on viela vaippa mutta se on 95%:sesti aamulla kuiva. Eli meilla ainakin oli just kiini tosta herkkyydesta, ei ollut mitaan jarkea yrittaa sillon kun ei touhu huvittanut. Lemppari piirroshahmot kalsareissa auttoi myos paljon :)

  VastaaPoista
 21. Voi luoja mä rakastan teitä!!! Tässähän tuli jo vaikka miten monta vinkkiä. Konkreettisimpana noi alushousut. Nyt nopeasti jostain Mörkö-kalsareja. Mahtavan huojentavaa myös huomata, että muilla ollaan tässä ihan samassa tilanteessa saman ikäisten lasten kanssa. Mä nimittäin aloin jo kehitellä päässäni jotain kehityhäiriötä :D

  VastaaPoista
 22. Olin vielä kuukausi sitten samaisen epätoivon kourissa, kunnes älysin lainata kaikki kirjaston lastenosaston aiheeseen liittyvät kirjat. Niistä tasan yksi, muistaakseni nimeltään Viivin vessajuttu, upposi tuohon 2,5-vuotiaaseen täysillä. Seuraavana päivänä käytiin ostamassa "isojen tyttöjen alushousut, kuten kirjan Viivillä", ja siitä saakka liruteltu iloisesti pottaan. Öisinkään ei vaippaa tarvita, koska "ne on vauvojen juttuja".
  En tiedä kävikö meillä vain sairaan hyvä tuuri vai oliko tuossa em. kirjassa jotain maagista.

  Pia

  VastaaPoista
 23. Meillä oli vähän sama tilanne 2,5-vuotiaan pojan kanssa: pottaan tuli tosi harvoin mitään eikä pönttökään innostanut sen kummemmin. Sinnikkäästi kuitenkin aina yritettiin ja kehuttiin onnistumisista. Eräänä päivänä sitten mieheni ihan hetken mielijohteesta päätti palkita pojan pönttöön pissaamisesta niin, että tämä sai itse vetää vessan. Ja sehän oli niin kivaa, että sen jälkeen meillä on ollut päiväkuiva poika. Noin vain.

  Suosittelen ainakin tekniikasta kiinnostuneille lapsille. :)

  VastaaPoista
 24. Meidän poika oppi myöhään potalle.
  Yritin viime kesänä saada pojan (2v.) käymään potalla (tai puskassa), mutta ei tullut mitään. Päätin unohtaa asian toistaiseksi. Talvella kokeiltiin kotona (harvakseltaan) pottaa ja hoidossa käyttivät säännöllisesti potalla/pöntöllä, mutta huonoin tuloksin.

  Kesäkuun alussa otin eräänä perjantaina (töiden/hoitopäivän jälkeen) vaipan pois ja siitä lähtien ei saanut laittaa uutta vaippaa. Ei edes yöksi!
  Poika oli siinä vaiheessa jo 3v 3kk, mutta aikaisemmin ei ollut mitään kiinnostusta pottailua kohtaan.
  Nyt poika käy ihan itse potalla, ei tarvitse muistutella asiasta. Ja kun ulkona voi vielä olla ilman haalareita, niin poika käy itsenäisesti puskassa pissalla. :)

  Mietin kyllä, että oppiiko tuo koskaan potalle/pöntölle...mutta hoitotädit olivat ihania ja lohduttivat, että kaikki aikanaan.

  VastaaPoista
 25. Meillä on kanssa toiminut pottakirjat (joita on ahkerasti lueskeltu). Lisäksi pehmojen/nukkien/leikkiautojen/jne. käyttäminen samaan aikaan lelupotalla. Myös vaippojen vaihtaminen kastuviin kuivaksiopetteluhousuihin on motivoinut potalla käyntiä. Parhaita on olleet kestovaippatyyppiset, jotka siis tuntuvat ihan oikeasti märille.

  VastaaPoista
 26. Ehkä sua lohduttaa tieto, että vois olla paljon, paljon kummallisempaa/hankalampaakin: kaverin lapsi ei ollu aiemmin pottaa nähnytkään, ja silti ekalla kohtaamisella huusi kuin syötävä ja oli selvästi vakuuttunu, että se on joku intergalaktinen hirviö, joka syö siltä pään tms. Potalle opettelun sijaan oli siis alotettava opettelemaan, että se potta ei ole hengenvaarallinen... Meni kuulemma aika kauan, että sen lapsen sai koskettamaan sitä kapinetta yhtään millään ruumiinosalla. Tästä on jo pari vuotta aikaa, ja vieläkin pohdiskellaan välillä, että mistä ihmeestä sellanen oikein voi johtua ees?!

  VastaaPoista
 27. Oisko jossain lastenohjelmassa ollut potta joka syö ulosteita? Mä olin skidinä aina ihan varma että joku monsteri tulee vessanpöntöstä putkia pitkin ja vetää mut mukanaan=)
  Mutta asiaan. Meilläkin poika alkoi käymään tosi myöhään potalla, vaikka ekan kerran esittelin sitä jo alle 1 vuotiaalle. Sit mä vaan luovitin. Vissiin yli vuodeksi. Otin sen esiin ja kun ei vieläkään kiinnostanut vaikka tarrat ja kirjat ja laulut yritettiin, niin jätin sen vaan lattialle ja lakkasin yrittämästä, olin kiinnittämättä huomii siihen. Päätin että tutustuu siihen omalla ajallaan, ilman painostusta. Ja niin se lopulta itse meni aikanaan potalle ja sieltä huuteli sitten että pissa tuli.
  Pojalle oli myös kova juttu se, että ostettiin vessaan se koroke, mihin nousi seisoon ja pissas seisaaltaan suoraan pönttöön. Tosin vaipan, potan ja korokkeen välissä koitettiin myös hienoa pöntön supistajaa, joka koristi lopulta pelkkää kaappia. Lapsi oli siitä innoissaan ehkä pari päivää, kunnes kiinnostus sisäsiisteyteen loppui vuodeksi.

  VastaaPoista
 28. Seriously, nää on niitä asioita joita mä en oikeasti muista....kuinkakohan traumaattista toi aika on ollut kaikille (nykyään 40, 14 ja 12 v. ) osapuolille :). Sen vaan muistan, että meillä oli heti käytössä vain ja ainoastaan toi pöntönsupistaja, sillä jostain syystä paskojen siivoaminen potasta oli musta vielä vastenmielisempää kuin vaipasta/lapsen pyllystä.

  VastaaPoista
 29. En tajua, miksi siihen pottaan aletaan tutustua noin myöhään, joskus 2v. ja ylikin. Miten sen lapsen pitäisi yhtäkkiä hoksata, ettei vaippaan kuulukaan tehdä tarpeitaan, kun siihen asti tämä on ollut default-vaihtoehto? Näkihän sen näistä kommenteistakin, että se, jonka lasta oli alettu potattaa/totuttaa 8-kuisena, oli se, jolle potalla käyminen on myöhemminkin peruskauraa, normaali osa päivärytmiä. Ei tarvitse palkita mistään, kun se potalla käyminen on ihan samanlainen osa arkea kuin pukeminen tai syöminen.

  Meillä alotettiin 6 kk iässä molempien poikien kanssa. Reilun vuoden iässä alkoi olla kuivat päivävaipat, ja kuopus on nyt lähes poikkeuksetta yökuiva 1v 5kk iässä. Yökuivuus tosin on sitten ihan oma asiansa.

  Jos mulla olisi ollut enemmän energiaa vvv-projektiin, se olisi ollut ideaali vaihtoehto. Onhan se ajatuksena aika älytön, että vastasynynyt vauva, joka osaa ilmaisa pissa-/kakkahätänsä, tavallaan pakotetaan tekemään tarpeensa housuun/vaippaan. Ja sitten pari vuotta myöhemmin pitäisi opetella pois opitusta tavasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oh, ihanan aikasin!

   mutta mitä on vvv?

   Poista
  2. vauvojen vessahätäviestintää, pissatetaan alusta lähtien muualle kuin vaippaan säännöllisesti. Vauvasta oppii tunnistamaan hyvin pienestä milloin on hätä ja sitten vaan viedään vauva sinne missä on tarkoitus tarpeensa tehdä.

   Kuulostaa hörhöjen hommalta eikä siitä syystä tullut paljon mainostettua aikanaan xD Ei me mitenkään totisesti hommaa tehty mutta ekan kerran pissatin esikoisen lavuaarille kun hän oli 2vk, poika kun teki pissat aina kun avasin vaipan niin nostin siitä vaan lavuaarin päälle ja tadaa. Ei siinä sen kummempaa tehty, homma siirrettiin potalle heti kun lapset oppivat istumaan ja siitä tuli yhtä luonnollinen asia kuin mistä tahansa muustakin.

   Ainakin uskoisin että se vaikutti,että alusta asti meillä tarpeet on tarkoitettu pottaan ja potalla käytiin aamuisin, ennen ulkoilua etc milloin nyt normaalisti vessassa käydään. Poika oppi päiväkuivaksi 1,5v ja 2,5v loppui öisin satunnaisetkin vahingot. Tyttö taisi olla 1v8kk kun päivävaipat jäi pois ja kutakuinkin 2,5v myöskin yövaippojen jäämisestä. Hänellä tulee kuitenkin vielä satunnaisesti pissavahinko yöllä sänkyyn, ehkä pari kertaa kuussa ja hän on nyt melkein 3v.

   Poista
  3. Ps. Lisään vielä, että lasten lahjonnassa käytän samaa ajatusta kuin koirien koulutuksessa. Kun on tarpeeksi motivaatiota, mikä tahansa opitaan nopeasti x) kovat aseet käyttöön siis, mitä parempi palkinto, sitä nopeammat tulokset ;)

   Poista
  4. Sara, kiitos selvennyksestä :) Meillä käytettiin eka vuosi kestovaippoja - mulla oli vähän se ajatus, että ehkä lapsi oppii nopeemmin potalle kun vaipat on enemmän märät kuin niissä superimukykylapsesi käyttää näitä vielä seitsenvuotiaana-pamperseissa. No sitten mä en enää kestänyt sitä pyykkäämistä ja ostin niitä superimukykyjä. Ja tässä ollaan - ja Procter&Gamble nauraa matkalla pankkiin. Toi vvv on mulle yhtä outo juttu kuin soijamaito. Tavallaan hyvin yksinkertaista ja helposti saatavilla, mutta joku siinä epäilyttää. Nyt tää rajoittuneisuus iskee naamalle ja lapsi pissailee edelleen iloisesti vaippaan. Saakeli.

   Poista
 30. Meidän esikoinen oppi kuivaksi luvattoman helposti ja nopeasti. 1,5v, ja oppiminen kesti muutaman päivän. Paistattelin hyvä-äiti-fiiliksissäni aika pitkään, kun oli kerrankin siihen mahdollisuus. Kunnes toinen lapsemme alkoi pottaharjoittelun n 8kk iässä, kuten esikoinenkin. Voi taivas... Eihän se ipana istu siinä edelleenkään kuin ehkä nanosekunnin, pakotettuna. Nyt ikää on 1v9kk. Ei auta kirjat, laulut, lelut, lastenohjelmat. Potta on lähinnä hyvä pikkuautojen säilytysyksikkö tai kypärä. Kai se joskus oppii?

  VastaaPoista
 31. Noin 1 vee hujakoilla tytölle vilauteltiin pottaa ja istuskeltiin, mutta tuli unikoulut ja huonot päivät ja yöt eikä jaksettu siihen panostaa. Noin 2 v jälkeen kotona oltiin mahd. paljon ilman vaippaa, ja potalla luettiin ja luettiin. Tuloksena oli aika monet pissit lattialle ja välillä kauheat pottaraivarit. Huono äiti myös muutaman kerran hermostui, kun 15 kertaa kehotti menemään potalle ja kun se 16. kerta vihdoin tehosi, pissit tuli vessan kynnykselle. Argh!

  2 v 4 kk iässä tytöstä tuli isosisko ja sen jälkeen homma saikin uutta potkua! Potta ei enää napannut, korokkeen ja supistajan avulla piti päästä pöntölle. Päiväkodissa isommat teki pikkupöntöille, vauvat pottaan. Nyt kun on melkein 3 vee, tulee ihan satunnaisia vahinkoja, muuten homma on tosi hyvin hallussa.

  Pottabisnekset ois voinut aloittaa aiemmin ja tehdä monta muutakin juttua toisin, jos olisi ollut energiaa ja öisin unta. Vaikka täälläkin alkoi olla usko koetuksella, niin täytyy vaan uskoa, että jonain päivänä se loksahtaa kohdalleen eikä sitä voi kauheasti kiirehtiä eikä varsinkaan pakottaa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 32. Mäkin noudatin silleen löyhästi tuota vvv:ää ja tyttö ei ole alle viisikuisesta tehnyt kuin satunnaisesti kakat vaippaan. On nyt 1,5kk ja ilmoittaa itse milloin on kakkahätä. Pissat onkin sitten asia erikseen. Saattaa nousta potalta häärimään jotain ja pissiä sitten siihen potan viereen :) Mun vinkki on että mahdollisimman pian potta mukaan kuvioihin. Meilläkin se tuli mukaan heti silloin kun oppi istumaan itse. Nyt ei osaa kyseenalaistaa siinä istumista mitenkään. Se on ollut niin pitkään osa normaalia rutiinia ja päivärytmiä. Jostain kuulin/luin myös tällaisen neuvon että sitten kun päiväunilla pysyy vaippa kuivana voi alkaa opettamaan kuivaksi.

  VastaaPoista
 33. Meille on kans potta hankittu joskus muksun ollessa 6kk muttei siinä kovin paljoa sillon istuttu, kunhan pölytty vessan nurkassa. Tyttö meni hoitoon 1v2kk iässä ja siellä kun näki vanhempien lapsien käyvän potalla niin kiinnostu asiasta iteki ja alko kotona istumaan potalla kun ite menin vessaan ja raahas pottaa olkkariin leikkikaluks. Tyttö on nyt 1v6kk ja hoidossa on tehnyt parit pissit ja kakat pottaan. Kotona ei ollenkaan. Joku aika sitten saatiin se pöntön pienennin ja tyyppi on ihan innoissaan siitä. Ite kun menee pöntölle toinen seuraa perässä, ottaa pienentimen toiseen käteen ja toisella kädellä alkaa töniä äitiä pois pöntöltä. Sitten kun pääsee pöntölle istumaan ottaa vessapaperia ja pyyhkii pyllyä kuten aikuiset. Eli teoria on hallussa mutta käytäntö vielä ontuu :D Pointtini on siis sama kuin tuossa edellä eli välineet tutuksi varhaisessa vaiheessa ja vanhempien mukaan vessaan :)

  VastaaPoista
 34. Potta on ollu tuttu meillä jo yli vuoden ja vielä vuosi sitten olin varma että ennen kesää neiti on päiväkuiva. Kävi potalla istumassa ja tuotoksiakin tuli. Noh, keväällä oli hoitopaikassa kuiva mutta kotona ei. Nykyään sitten hoitopaikassa käydään potalla ja saattaa sinne jotain tulla. Kotona ei mennä potalle eikä pöntölle. Eikä 2,5 vuotiasta voi pakottaakaan. Lohduttavaa että muillaki on sama ongelma, kun tuntuu että kaikki muut tän ikäiset on kuivia ja oppineet hirveen nopeasti vielä.. ARGH. Meillä on vaan niin ittepäinen tapaus? Täytyy nyt taas pitää tauko koko asiasta ja kattella talvemmalla uudestaan. Neitillä on nyt kyllä semmonen uhma päällä että varmaan johtuu siitäkin. Pakko vaan jaksaa tuota vaippahommaa, vaikka se tässä vaiheessa jos suorastaan vvvvvtuttaa.

  Eli välineet on tullu tutuksi jo aikaisin, mutta sit tuli se vaihe kun ei vaan maltettu istua pöntöllä vaan juokseminen oli paljon mielenkiintoisempaa. Eikä ole kiinni siitäkään, että vaippa ois aina päällä, vaan ilman vaippaa ollaan oltu hyvin paljonkin.

  VastaaPoista
 35. Meillä esikoisen potta-asioiden edistämisessä käytettiin tarrataulua. Alkuun sujuikin ihan hyvin mutta sitten sen kiinostavuus lopahti, vaikka viimeistä villitystä olevat tarrat kannoin kaupasta kotiin.

  Ongelma ei ollut niinkään se, etteikö olisi käynyt potalla ja osannut sinne itse haluta. Vaan se, että poika ei olisi halunnut laittaa kalsareita/housuja jalkaan. Olisi pitänyt olla vaippa. Kyllähän tämä jollain tavalla olisi mennytkin kotioloissa sisällä, mutta ulkoilut olisivat olleet pikkasen haastavampia talvikeleissä.

  Kuopuksen 1 v. synttäreiden ja juhlatouhujen tiimellyksessä päätin korottaa panokset uuteen ulottuvuuteen. Lykkäsin pojalle iltapalla erään tietyn merkin junakatalogin käsiin ja lupasin hänen saavan valita siitä kuvastosta mitä ikinä hän keksisi haluta, mikäli NYT aletaan käyttämään pikkareita ja unohdetaan vaippajutut kokonaan. Hieman jo alkoi pelottaa, että mitähän tuli luvattua kun eivät ne junien oheismateriaalit ja kalustukset niin kovin edullisiakaan ole... Mutta huolellisen tutkimisen ja ehkä äidin lievän ohjailunkin perusteella valinnaksi päätyi varsin kohtuuhintainen veturi.

  Muutaman päivän ajan sitten harjoiteltiin vaipattomuutta ja kalsareiden/housujen käyttöä kyseisen junan saapumista odotellessa sieltä nimeltä mainitsemattomalta saarelta ;) Muutaman kerran tosin piti uhkailla veturin kääntyvän puolitiestä takaisin kun se vaippa alkoi taas kiinnostaa turhan paljon... Mutta tässä tapauksessa se oli sitten siinä ja aika pian voitiin heittää jo yövaipatkin pois.

  Tällä hetkellä kuopus, nykyisin 2,5 v. neiti on pottaillut ihan hyvällä menestyksellä jo pitkän ajan. Paitsi, että nyt on alettu kehitellä hirmuinen riita, uhma ja huuto, jos pitäisi käydä pissillä vaikkapa ennen ulos lähtöä. Pissat olisi kyllä hetimiten tulollaan kun vain istuisi alas ja lirauttaisi pottaan. Ja kaikkien muistutusten ja vannotusten jälkeenkin kohta kuuluu jostain päin pihaa huuto "pissittää, pissittää" - ja siinä vaiheessa kun ennättää hätiin on hätä jo housussa... Kelitkin alkavat olla taas kohillaan, ettei häntäkään oikein viitsi housutta pihalle laittaa. Sama homma kakan kanssa, ja tätä tapahtuu sisällä ollessakin. Huoh! Ja samainen tyttö on ollut siis ihan intona siitä, että hänellä on pikkuhousut eikä vaippaa ollenkaan - toisin kuin veljensä aikoinaan. Mutta ehkä tämä on nyt vain jotain ohimenevää ja jokin "vaihe" - niistä lukuisista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lähtenyt näissä tilanteissa siitä, että potalla nyt vain käydään ennen kuin mennään ulos. Jos ei pakottaminen onnistu, niin sitten vaikka lahjotaan. Xylitolipastillit toimivat yleensä, viimeistään äidin suklaakätköllä käyminen auttaa.

   Poista
  2. Lahjontaa on harjoitettu tässäkin tapauksessa - näköjään pitää taas panostaa lahjusten laatuun ja/tai määrään toivotun lopputuloksen saamiseksi :D

   Poista
 36. Esikoinen (tyttö) ei osoittanut juuri minkäänlaista kiinnostusta pottaan tai pönttöön ennen kolmen vuoden ikää, vaikka potta oli hankittu jo 1-vuotislahjaksi ;-) Kolmen vuoden kohdalla vaippa (myös yö-) jäi pois parissa viikossa "itsekseen" ja ilman lahjontaa. Toki tätä saavutusta juhlittiin lapsen kanssa.

  Pojan kohdalla olin a-i-v-a-n varma, että kyllä se kesällä oppii, kun on kurja olla hiostavissa vaipoissa. Ja mökillähän voi sitten ruikkia puskaan Ketunmarjat. Kesä-heinäkuun aikana puhtaat kalsarit loppuivat kesken, kun pyykissä oli koko ajan enempi kuin ehti pestä. Kundi täytti siis kolme heinäkuun puolessavälissä.

  Elokuussa alkoi päiväkoti (kiitos) ja ilmeisesti jengipaine (ja armoton lahjonta SalamaMcQueenillä) auttoi -> nyt ollaan ilman vaippaa yötä lukuunottamatta.

  Esikoisen kohdalla asiaa ressasin enempi, nyt en. Toivoa on!

  :-D

  VastaaPoista
 37. Pottakirja vai pottakirja? Ymmärsin vasta itsekin näitä aikasempia lukiessa, että tuon voi ymmärtää myös kahdella tavalla.
  Meillä on ollut käytössä sellainen "pottakirja", jota sai lukea vain potalla. Ei siis kirja, jossa kerrotaan tarinaa pottailevasta lapsesta.
  Meidän pottakirjamme oli lapsille mieluinen kuvasanakirjan tyyppinen kirjakerhosta tilattu kirja, jossa aukeamittain oli tehtäviä sarjassamme; etsi kuvasta viisi ampiaista, neljä etanaa tms. - ja joka vessareissun jälkeen opus jätettiin vessaan odottamaan seuraavaa käyntiä. Kirjaa EI siis missään vaiheessa myöskään tuotu vessasta pois :) Kahta koekaniinia houkutti mennä vessareissulle uudestaankin kun jäi kiva juttu/tehtävä kesken. Aikuisen seurasta tietysti puhumattakaan. Ja itsekin jaksoin istuskella odotusjoukoissa paremmin :)
  Aya

  VastaaPoista
 38. Entä jos ei 4 vuotiaanakaan suostu potalle?Poika täyttää kohta 4 v ja on kotihoidossa.
  Pitääkö vaan odottaa ja odottaa.....?

  VastaaPoista
 39. Meidän lapsella meni kauan aikaa oppia kuivaksi. Hänellä on muutenkin erityistarpeita. Olimme jo miettineet, että hankkisimme hygieniahaalarin yöksi, mutta sitten jotenkin ihmeen kaupalla kastelu loppui.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...