Ensin Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvobarometrissä arvioitiin, että isien on nykyään helpompi pitää vanhempainvapaita (joskin edelleen huomattavasti naisia vaikeampaa). Sitten Jaakko Lähteenmaan kolumnissa huomautettiin, että miehen vanhempainvapaan poissaolon järjestely ei ole sen kummallisempi asia kuin naisenkaan. Tähän päälle tarjoiltiin vielä naapurimaan vanhempien haastatteluja.
Jep. Suomalainen mammayhteiskunta tuntuu olevan vähän vaipanvaihdon tarpeessa. No eipä hätää. STTK tarttui kapulaan ja duunasi sankarivideon, jossa isiä kannustetaan pitämään isyysvapaat.
En aio nyt puuttua siihen, että mehun sijaan kannattaa tarjota lapselle vettä enkä siihen, että äitikin on hei sankari. Puutun siihen, että isyysvapaan pitämisessä tärkeintä ei (törkeän subjektiivisen mielipiteeni mukaan) ole se, että on hottis HopLopissa.
No, ehkä tämän videon oli tarkoitus olla vitsikäs. Tai ehkä kampanjassa olisi ollut vaikea näyttää niitä todellisia, perhepääomaa kasvattavia seurauksia. Tiedätte kyllä: kun arjen pyörittämisen vaatimukset ovat selvillä molemmille, harhat hälvenevät puolin ja toisin, yhteisymmärrys lisääntyy, molemmat vanhemmat pystyvät osallistumaan kasvattamiskeskusteluihin tasa-arvoisina, oman lapsen kanssa saa muodostettua tiiviimmän siteen, jne jne.
Olen toki iloinen ihan jokaisesta isyyden alleviivaustempauksesta. Ehkä se todellinen sanomakin sieltä sitten joskus kirkastuu.
_________________________________________________________________________________
Tässä vielä kiteytetysti vuoden alusta voimaantulleet muutokset:
- Isyysrahaa maksetaan aiempaa pidempään. Isä saa isyysrahaa enimmillään 54 arkipäivää. Isäkuukausi jää pois.
- Isyysrahapäivät eivät enää vähennä vanhempainrahapäiviä kuten isäkuukaudessa.
- Isyysvapaan voi pitää aiempaa joustavammin. Aikaisemmin 1–18 arkipäivää piti pitää ennen vanhempainrahakauden loppumista. Nyt koko vapaan voi halutessaan pitää kerralla vanhempainrahakauden jälkeen.
- Isyysvapaan voi pitää aiempaa myöhemmin. Vapaan pitää olla pidettynä ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta tai ennen kuin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta.
- Isä ei menetä vapaita, vaikka perheeseen syntyy tai adoptoidaan uusi lapsi. Aikaisemmin isäkuukauden menetti, jos vanhempainpäiväraha alkoi uudesta lapsesta ennen vapaan pitämistä.
- Isyysrahan hakuaika pitenee. Isyysrahaa haetaan viimeistään 2 kuukauden kuluessa siitä, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta tai adoptiolapsen hoitoonottopäivästä on kulunut 2 vuotta.
- Lapsi voi olla päivähoidossa ennen isyysvapaata. Aikaisemmin isäkuukauden siirtäminen edellytti, että lapsi oli tätä ennen kotihoidossa.
- Perhe voi saada kotihoidon tukea ja isyysrahaa samaan aikaan. Kotihoidon tuen hoitoraha ja äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeen maksettava isyysraha kuitenkin sovitetaan yhteen. Perhe voi saada hoitorahaa, jos se ylittää isyysrahan määrän. Isyysrahaa, jota isä saa äitiys- tai vanhempainrahakaudella, ei soviteta yhteen hoitorahan kanssa.
Tässä on musta virheellinen pointti: "Isyysrahapäivät eivät enää vähennä vanhempainrahapäiviä kuten isäkuukaudessa." Siis eihän isyysrahapäivät vähentäneet vanhempainrahapäiviä ennenkään! Isyyskuukauden sai kun isä piti vähintään 12 vikaa vanhempainrahakauden päivää. Eli ei siitä yhtään vanhempainrahakauden päivää kadonnut! Pieni virhe, mutta risoo mua oikeasti ihan kamalasti, kun aina ihmiset tuntuvat olevan virheellisessä käsityksessä että vanhempainrahakausi kuuluu äidille - ei kuulu, vaan se on jaettavissa kummankin vanhemman kesken.
VastaaPoistaNo joo, koitan rauhoittua ;)
Olennaisesti uusi laki ei pahemmin musta asioita muuta (paitsi että mahdollinen kombo äitiys-, isyys- ja vanhempainrahakautta pitenee kahdella viikolla ja outo kikkailu isyyskuukauden kanssa loppuu. Pahoin vaan pelkään että mennään entisestää siihen suuntaan, että luullaan vanhempainrahakauden kuuluvat äidille (omalla kohdallani esim. Kela myönsi päivärahat mulle koko vanhempainrahakaudeksi, vaikka hain vain osan, kun mies piti loput, aika mahtavaa toimintaa puljulta :().
Joo ja toi video...no joo. Meillä mies ei ollut mikään sankari, vaikka lapsen kanssa 3kk kotona vietti. Siis en nostaisi jalustalle (enkä kerro miehelle, että selän takana voin sanoa että oon kyllä ihan ylpeä hänestä :). Ei ollut ainakaan hänen esimiehelleen selvää että mieskin voi vanhempain-/hoitovapaata pitää...
Lainsäätäjä on suuressa viisaudessaan päättänyt, että vanhempainpäiväraha myönnetään naiselle jo pelkän raskauden perusteella, mutta miehelle vasta, kun lapsi on syntynyt. Näin ollen se myönnetään aina naiselle ensin täysmittaisena, luki hakemuksessa mitä hyvänsä. Ärsytti se aikoinaan minuakin ei sillä...
PoistaMuuten olen sitä mieltä, että muutokset ovat hyviä ja tervetulleita. Vanhan lain mukaan isä menetti isäkuukauden, jos äiti erehtyi olemaan päivänkin hoitovapaan aikana ennen isäkuukautta töissä (tiedän tapauksen).
Anonyymi, olet ihan naulan kannassa kyllä tuossa, että tuo lähtökohtainen äidin "lomauttaminen" on ärsyttävää ja omiaan ruokkimaan sitä ajatusta että vapaat ovat täysin korvamerkattuja.
PoistaRiitta, jep!
Riitta, itse asiassa kun valitin Kelaan, niin todella nopeasti tuli korjattu päätös (tai en ehtinyt tehdä virallista valitusta, vaan annoin vasta nettisivujen kautta palautetta). Ihmetyttää Kelan logiikka, koska vanhempainvapaatahan ei ole mikään pakko pitää kokonaan joka tapauksessa, niin ihmeellistä myöntää "väkisin" päivärahaa ihmiselle joka nimenomaan ei sitä hae.
Poista- Anonyymi yltä
Sankari-isä uskaltaa uhmata kaikkia Pyhiä Suosituksia ja tarjota tuttipullosta mehua.Tähän EI nainen pysty!
VastaaPoistaKyllä, erinomainen sankaruuden osoitus! :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaPakko siis vielä korjata ensimmäistä kohtaa, että isyysrahaa maksetaan edelleen se 18 arkipäivää, mutta isälle mahdollinen vanhempainrahakausi ei edellytä sitä entistä 12 päivän pitämistä (siitä molemmille mahdollisesta vanhempainvapaakaudesta). Eli koko vanhempainrahakausi pitenee sen 12 päivää, mikäli molemmat vanhemmat sitä käyttävät. Isyysrahaahan maksetaan vain isyysvapaalaiselle, jonka voi pitää yhtä aikaa äidin äitiys- tai vanhempainrahakauden kanssa.
VastaaPoistaterveisin
Täällä on yhden "sankari-isän" näkökulma samaan kampanjaan: www.isankadestablogi.wordpress.com
VastaaPoistaNo just näin.
PoistaKoska itsekin olen yhden sortin sankari-isä, otan vapauden kommentoida hieman aiheen vierestä.
VastaaPoistaTämä "sankarivideo" osoittaa karulla tavalla sen miksi viestinnän ja markkinoinnin työt pitäisi jättää viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisille. Idea videosta on STTK:n viestintäjohtajan Marja-Liisa Rajakankaan mukaan syntynyt järjestön Viestinnässä. Hieno juttu. Paitsi että idea on katastrofaalisen huono.
Ilmeisesti on niin, että se sankari joka tohtii ottaa vanhempainvapaata, käy HopLopissa hässimässä töihin jääneiden surkimuksien muijia. Tämä tuskin oli videon tavoittelema viesti, mutta juuri muuta ei tästä tekeleestä jää käteen. Karmeaa skeidaa.
Kiitos. Olen niin samaa mieltä.
PoistaOlen sanaton. Ihanku joku olis puukottanut mua naamaan.
PoistaYleensä se on äiti, joka eniten vastustaa isän jäämistä kotiin. En usko, että tämä video varsinaisesti kannustaa äitejä lähtemään töihin ja jättämään lasta miehelle. Se mies voi paitsi Rikkoa Suosituksia tarjoamalla mehua tuttipullosta myös iskeä itselleen HopLopista uuden naisen...
VastaaPoistaMinustakin video on kauhea, mutta luulen tajuavani pointin. Monet isät vieruksuvat kotiinjäämistä ja sitäkin enemmän jonnekin julkisille paikoille, kuten avoimiin päiväkoteihin menemistä - eihän siellä ole koskaan ketään muita miehiä! Ilmiö on vähän sama kuin jumppatunneille, missä on harvinaista nähdä miesliikkujia (pl. Body pump ja vastaavat, jotka eivät edellytä alkeellistakaan rytmitajua). Videon kohderyhmä lienee ne isät, jotka pelkäävät miehisyyden jotenkin katoavan "naisten hommissa". Toteutus olisi todellakin voinut olla aivan toinen. Erittäin vanhanaikaista ajattelua siis. Mutta. Kyllähän se niin on, että siellä avoimessa päiväkodissa paikalle saapuva yksi ja ainut isä kerää hiljaisia positiivisia ja ehkä kateellisiakin ajatuksia. Kaikkien muiden miehet kun ovat siellä "tärkeämmissä" töissä kaikki päivät.
VastaaPoistaEihän se "tärkeämmissä töissä" käyminen estä sitä, ettäkö voisi viettää aikaa myös skidin kanssa. Hoitovastuu puoliksi, I say :)
PoistaIhan järkky ... tämä taitaa jatkaa STTK:n (johtajien) joskus menneisyydessä lähettämän "Kikkkelikortin" perinteitä...
VastaaPoistaOnhan tää varmaan osin "kieli poskessa" tehty, mutta mahtaakohan tämä oikeasti huvittaa STTK:n naisvaltaisten jäsenjärjestöjen jäseniä...
Siis "kikkelikortti" piti kirjoittamani...
PoistaJos vain jostain saatte käsiinne eilisen Aamulehden Sunnuntai-liitteen (siis 10.2.2013), lukekaa sieltä Ilkka Pernun Arjen etsijä-kolumni otsikolla "Isänmaan puolesta". Siinä hän esittelee "oman versionsa" valistuskampanjavideoksi isien kotiinjäämisen puolesta. Minusta aivan loistava! :D Netistä en valitettavasti kyseistä kolumnia löydä, joten en voi linkata. En tiedä, onko hänen kirjoituksensa varsinaisesti vastaveto tuolle yo. videolle (ainakaan sitä ei kolumnissa suoraan mainita), mutta sattuipa sopivasti samaan saumaan. :)
VastaaPoistaAi pahus, nyt ketuttaa että en ole Tampereen suunnalla.
PoistaLisään linkkauksen sun blogiin. Kirjoitan isyysblogia ja nyt oli aiheena juurikin tämä uusi isyys. Isiä ei tarvitsisi liikaa nostaa jalustalle, vaan on paljon erilaisia keinoja, jotka lisäävät isien osallisuutta hoivaan ja kotiaskareisiin. Laitan blogisi seurantaan!
VastaaPoista