Tietoa mainostajalle ›

7.3.14

Mikä on teidän maanne makaronilaatikko?

Yritin googlaamalla selvittää Suomen kaikkien aikojen suosituinta kotiruokaa. En löytänyt kattavaa vastausta, mutta päädyin mutulla makaronilaatikkoon. Suomen yhteiskunnasta tuskin löytyy paikkaa, jossa ei tarjoiltaisi makaronilaatikkoa: päiväkoti, koulu, yliopisto, Amican työpaikkaruokala. Olen syönyt makaroniloodaa jopa hautajaisissa. Makaronilaatikko kelpaa useimmille lapsillekin; sitä on helppo syödä ja siihen saa laittaa (paljon) ketsuppia.

Ulkosuomalaiset: etsimme nyt teidän asuinmaanne makaronilaatikkoa. Mikä se on?

Minä aloitan. Meillä Islannissa makruloora on keitetty turska ja peruna. Vetistä on kuin märällä suolla eikä makua ole nimeksikään, koska en kutsuisi vetisen kalan ja ylikeitetyn perunan aromeja mauksi.

Islannissa turskan ruotoja ei heitetä roskiin. Niistä tehdään leluja! (Kuva: Something Fishy / Hugdetta)

Keitetty kala ja peruna on kuitenkin ruoka, joka on todella suosittua. Se on edullista (Islannissa kalastus on edelleen yksi isoimmista elinkeinoista), helposti saatavilla (joka ikisestä ruokakaupasta saa tuoreena pakastettua turskaa tai koljaa), järjettömän helppoa valmistaa (keitä vesi, heitä sekaan) ja lasten suosikkiruoka (helppoa pureskella ja niellä, ei sisällä yllätystekijöitä kuten makua).

Toki meillä on paikallinen myös versio siitä Suomen paljon puhutusta perheiden pikaruoasta, kylmästä lihapullasta. Täällä se on valaanliha. Monet islantilaisvanhemmat diggaavat iskeä valasta grilliin lapsia varten, koska valaanliha on mureaa ja kypsyy nopeasti.

Ulkosuomalaiset: Mikä on teidän maanne makaronilaatikko? Palkitsemme herkullisimman vaihtoehdon Vuoden mutsi 2 -kirjalla. Aikaa vastailla 15.3. asti.

47 kommenttia:

  1. Saksassa makaroonilaatikkoon vertautuu kai leipä (usein se harmaahko mutta maistuva sekaleipä joka on koostumukseltaan juureen tehdyn vehnäleivän ja ruislimpun välistä - pysyy hyvin koossa mutta ei kovin sitkeää). Päällä on tietysti ehtaa voita sekä siivuina pakkauksesta (jos vähän jaksaa nähdä vaivaa niin lautaselta) otettavaa juustoa ja leikkeleitä. Kuvaavaa lienee että välipalaa kutsutaan nimellä "pausenbrot" ja päivällistä/iltapalaa nimellä "abendbrot" (brot on siis se leipä). Usein myös lapsilla mukana lounaaksi päiväkodissa/koulussa (täällähän ei ole välttämättä järjestettyä ruokailua). Kasviksina vieressä/päällä etikkakurkut tai pienet tomaatit tai tuorekurkku tikkuina. Ihan pienille leipä päällystetään valmiiksi, laitetaan toinen siivu vielä päälle ja sitten pilkotaan suupaloiksi. Vähän isommillakin usein leikataan rapea kuori pois ympäriltä haittaamasta. Sekaleivän sijaan voidaan myös hyvin käyttää sämpylöitä, joko niitä ihan valkoisia mutta päältä rapsakoita (pariisilaispatongin tyyliin) tai sitten jos haluaa hifistellä niin vähän tummempia, vaikkapa kurpitsan siemenillä kuorrutettuina.

    Päällystettyjä sämpylöitä saa myös lounaaksi (tai mukaan) joka leipomosta (joita on hyvin tiheässä ainakin kaupungeissa), usein jopa parin euron hintaan.

    Lapsillekin sopivana pikaruokana suosittelisin vaikkapa niitä nakin kokoisia bratwursteja, tietysti grillillä tai pannulla paistettuna. Parhaimmillaan keitettyjen perunoiden ja sinapin kanssa. Tai jotakin niistä 30 muista (lähes) täyslihamakkarasta joita löytyy pienistäkin marketeista. Kasvissyöjille vaihtoehtona: juusto (sellainen iso brie-tyyppinen, korkeus n. 3 cm ja läpimitta n. 10-15 cm) uuniin pariksi kymmeneksi minuutiksi (jos haluat kokeilla niin juuston on sitten hyvä olla jossain astiassa ja juuston on syytä olla täysrasvaista eli n. 40-50%) ja sitten vaan leivällä kauhomaan, tai kasvistikuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, saksalaiset makkarat. Vähän eri tavalla valinnanvaraa kuin täällä pohjoisessa...

      Poista
  2. Argentiinassa lapsille, aikusille ja nirsoillekin maistuu takuulla milanesa ja vaikka joka päivä! Milanesa on siis kananmunalla ja miedosti maustetulla leipärouheella päällystettyä mitä vain, tavallisimmin ohueksi nuijittua kanaa tai naudanlihaa. Vaihtoehtoisesti voi myös leivittää kalaa (merluza), soijajauhosta tehtyä "pihviä", munakoisoa tai pitkulaista kurpitsaa.

    Soijaversioita myydään joka ruokakaupassa, lihaisammat käydään mielellään omalta luottopienkauppiaalta (voi pakastaa) ja hardcoreimmat tekevät milanesansa alusta loppuun itse, ainakin kasvisversiot. Kokkaustapana joko uppopaistaminen tai myös uuni, ilman turhia kikkailuja. Sivussa voi tarjoilla kotitekoisia ranskanperunoita, muusia tai miksei nykyään lehti-tomaattisalaattiakin. Ja majoneesia kastikkeeksi, se ei voi puuttua :) Myös ravintolat tarjoavat milanesoja.

    Vastikään juuri pohdin, että mitä arkiruokia maailmalla mahdetaan kokkailla, joten toivottavasti tänne tulee paljon vastauksia ja hyviä ideoita! Suomessa ei taida olla jauhelihan asemaa horjuttanutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aioin vastata Argentiinasta juuri saman minkä Irina tänne nyt ehti jo selostaa! Epäilen että se naudanlihamilanesa on se kaikkein suosituin, vaikka kana kipittää kovasti perässä, ja nuo muut versiot vielä vähän siellä kauempana. Ja juu, nimenomaan noiden ranskanperunoiden ja/tai lehtisalaatti-tomaattisalaatin kanssa! Kaikille kelpaa.

      Poista
    2. Näitä on tosiaan kiinnostavaa lukea! Lomaillessa kun tulee tutustuttua maiden ruokakulttuuriin aika eri tavalla. Harvemmin sitä Suomeenkaan tulevalle turistille ekana makaronilaatikkoa tarjotaan :)

      Poista
  3. Me asumme kyllä ihan Suomessa, mutta olemme suurimmaksi osaksi kasvissyöjäperhe. Sanoisin siis, että meidän makaroonilaatikkomme on linssikeitto. Sen ainekset on aina kaapissa (punaisia linssejä, perunaa, porkkanaa ja tomaattimurskaa), lapsi syö äärimmäisen mielellään ja se valmistuu kuin itsestään.

    Hauska kyllä kuulla muiden maiden ruuista, todella mielenkiintoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että linssikeitto kelpaa. Se ON hyvää.

      Poista
  4. Amerikan makaronilaatikko on, heh, makaronilaatikko. Eli Mac&Cheese. Sitä on kodeissa, kouluissa, noutopöydissä ja lastenlistoilla (kuin myös PB&J eli maapähkinävoi-hillovoileipä). Yleisimmin Mac&cheese tehdään suoraan paketista (keitä makaronit ja lisää kastikejauheesen maito), mutta eihän se monimutkaista tehdä ole. Keitettyjen sarvimakaronien sekaan kaadetaan juustokastike. Hifistelijät kuorruttavat korppujauholla ja lyövät uuniin. Ja lehdissä on jatkuvasti ohjeita miten tätä ruokaa voi "piristää", esim. luonnollisesti pekonilla tai jännittävästi jopa lisäämällä kasviksia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistan, kun mun sisko toi Mac&Cheese-paketteja jenkkituliaisina vaihtarivuotensa jälkeen. Tykkäsin!

      Poista
  5. Turkissa se on Kuru Fasulye eli papupata, jossa on valkoisia papuja, hieman lihaa, sipulia ja mausteita tomaattikastikkeessa, syödaan pilahviriisin kanssa tai joskus pelkan tuoreen leivan kera. Hyvaa on, tarjotaan tarhoissa, kouluissa, työpaikoilla, kotona ja lounasruokapaikoissa. Pavut ja linssit ovat oleellinen osa paikallista keittiöta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilainen keittiö on yksi mun suosikeista. Just esimerkiksi tuo linssien käyttö osataan siellä todella hyvin. Ei puhettakaan mistään vetisistä ja mauttomista kastikkeista.

      Poista
  6. Hollannissa varmaankin pannenkoeken, eli lätyt. Lättytaikinaan itseenssä sekoitetaan täytteitä, useimmiten juustoa. Isoimmille lapsille voi laittaa muutakin, mutta juustolla nämä maistuvat aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kertaisella Amsterdamin reissulla sain aivan tör-ke-än hyviä lettuja. Ruokaisia, mutta ei rasvaisia.

      Poista
  7. Ai niin, uskomatonta, mutta täällä ei makaronilaatikkoa lapset huoli. Eivät omanikaan. Taitavat vierastaa maidon käyttöä ruuanlaitossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vaihtaa maito kasvisliemeen. Herkullista!

      -Niina

      Poista
    2. Hyvä vinkki, kiitos Niina!

      Poista
  8. Kamerunissa tää taitaa olla paistettu riisi/ kookosriisi. Sitä syö kaikki, lapset ja aikuiset. Sitä tarjotaan koska vaan päivän aikana, myös juhlissa useimmiten. Tehdään vähän kun risotto, paistetaan pikkuhiljaa nesteen kanssa. Sekaan heitetään kasviksia ja keitettyä+paistettua lihaa ja paljon mausteita. Kookosriisissä nesteenä käytetään ainoastaan "kookosmaitoa", joka puristetaan raastetusta kookoksen sisällöstä. Hätätilassa voi syödä käsinkin, mutta normaalisti haarukalla. Ja tää on hyvää :)!
    Yleisesti lasten toimivana ruokana on myös useitten patojen kanssa syötävä fufu, joka on kassavasta, maissista, vehnästä, cocojamssista tms. vaivattu massa. Pehmeä massa pyöritetään oikeassa kädessä palloks ja sillä syödään kastike.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosriisi - kuulostaa ihan törkeän hyvältä!!

      Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Aasiassa taitaa tuo riisi olla sitä makaronia. Itä-Timorin makaronilaatikko on paistettua tai höyrytettyä riisiä, kasviksia, kalaa tai kanaa. Indonesian makaronilaatikko, Nasi goreng (paistettu riisi vihanneksilla kanalla tai seafoodilla), on täällä myös hyvin suosittua. Kehitysmaassa kun ollaan, niin lapset syövät liian yksipuolisesti ja usein pelkkää riisiä, mikä tietenkin on ravitsemuksellinen ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ei niitä paikkoja loppujen lopuksi paljoa ole, missä voi marssia ruokakauppaan hakemaa sitä, mitä haluaa. Pula ruoasta on surullinen fakta, jota me yllin kyllin ruoan kanssa hifistelevät länkkärit eivät tule välttämättä edes miettineeksi. Minusta hyvä, että toit tämän näkökulman esiin!

      Poista
    2. Tähän haluisin lisätä Kamerunin puolesta kehitysmaana, että perusruoka on todella ravitsevaa. Ruokaa syödään harvemmin, useat menee yhdellä tai kahdella VALTAVALLA annoksella päivän läpi, välipalana voi olla keitettyjä pähkinöitä tai hedelmiä kadulta ostettuna. Ja yhtälailla hiilihydraattipitoinen puoli kasvaa mitä köyhemmille tai kuivemmille alueille mennään. Mutta siis herran jestas mistä ne ruoat koostuu, etenkin palkokasveja ja siemeniä käytetään paljon blendattuna kastikkeiden pohjana, sekä kaikenlaisia lehtiä. Eli itsessään ruoka on todella ravitsevaa ja poimittavissa naapurin pellolta :D.

      Poista
  12. Jordaniassa makaronilaatikko on "maklube", riisiä, vihanneksia ja kanaa kattilassa keitettynä ja sitten "ylösalas" tarjoiluastialle kaadettuna (josta nimikin tulee). Mutta, valitettavasti lasten käsissä näkyy niin koulun tauoilla kuin muutenkin sipsipussit ja Pepsi-purkit, joten taitaa se eväs olla makaronilaatikon kilpailija. Meidän oman perheen makaronilaatikko on makaronilaatikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käydäänkö sielläkin keskustelua välipala-automaateista?

      Poista
  13. Mac&cheese on täällä myös kovin yleinen, mutta Anna mainitsikin sen jo, joten valitsen toisen hyvin yleisen ruoan. Mexican curry. Eli siis jauhelihaa+keitettyä riisiä+tomaattimurskaa+mausteita (tästä on eri versioita, mutta pääkaava on tämä)
    Se tarjoillaan murskattujen tortillasipsien, juustoraasteen, salsan&kermaviilin ja salaatin(lehtien) kanssa. Maistuu kaikille ja jopa mieheni osaa tehdä sitä :D
    Niin ja asuinpaikkani. SK, Kanada

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tajusin vasta joku aika sitten, että tortillasipsejä voi itse asissa käyttää ruoanlaitossa raaka-aineena. NIistä saa kivasti potkua esim. mausteiseen jauhelihakastikkeeseen.

      Poista
  14. Sansibarilla asuessa tuli tutustuttua pilauhun. Se on kasa keitettyä riisiä jossa on mausteena mm. kardemumman palkoja ja kokonaisia neilikoita. Riisikeon päälle laitetaan muutama pala naudanlihaa. Pilau tarjoillaan isolta vadilta jonka jakaa useampi ruokailija. Erillisiä lautasia ja aterimia ei käytetä vaan yhteiseltä vadilta kaapaistaan käsin suuhun sopiva annos kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteet ovat ainakin kohdallaan, kuulostaa herkulliselta!

      Poista
  15. Näitä ruokalistoja on ihan sairaan kiinnostavaa lukea, kiitos tähän asti vastanneille. Keep it coming :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ihan innoissani ja mielenkiinnosta hytisten selaan kommentteja alaspäin. Kiitos hyvästä aiheesta!

      Taru

      Poista
  16. Kiinan makaronilaatikko on paistettu tomaatti & kananmuna. Se koostuu yllättäen paistetusta munasta ja tomaatista, sekaan vähän sokeria ja suolaa, riisiviiniä ja ruohosipulia. Voidaan syödä joko riisin kanssa tai sitten nuudelinkeiton päälle heitettynä. Tätä syödään kaikkien kotona, tyopaikka- ja kouluruokaloissa, ja kaikissa ravintoloissa ja tilaisuuksissa, joissa on 'kotiruokaa'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olisin arvannut suomalaisissa ja islantilaissa kiinalaisissa aterioidun perusteella paistettua munariisiä - mutta tämä kuulostaa itse asiassa paljon paremmalta.

      Poista
  17. Englannin makaronilaatikko on Fish&Chips! Sen kun saa kätevästi tuolta fish&chips kauppiaalta.

    Tansanian ylämaalta makaroonilaatikko olisi ugalia ja papukastiketta. Ugali on tökköä maissipuuroa, vähän Italian Polenta ruuan malliin.

    Tanskassa makaroonilaatikko näyttää olevan samanlkaltainen Saksan kanssa, siis ruisleipä päällyksineen. Ihan arkinen olisi maksapasteijalla tai muulla arkisella päällysteellä, vähän hienompi lämmintä maksapastejaa ja paistettuja herkkusieniä ja "tähdenlento" on leivitetty kala ja katkarapuja ja majoneesia leivän päällä. Itseasiassa leipä tälläisessä yhteydessä on sama sana kuin ruoka esim juustoleipä on ostemad.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on jännää, että fish&chips ei ole rantautunut isolla ryminällä Islantiin. Täällä syödään kuitenkin hitosti roskaruokaa (mutta hampurilaisia) ja kalaakin nousee merestä tonneittain (mutta uppopaistoa ei juuri harrasteta).

      Poista
  18. New Yorkin 'makaronilaatikko' on pizza! Se on todella suosittua, edullista, helposti saatavilla, järjettömän helppoa valmistaa ja se on paikallisten lasten suosikkiruoka number 1.

    Pizzapaikkoja on täällä joka kulmassa ja halvin slice maksaa taalan. Pizzaa syödään työlounaaksi, illalliseksi, välipalaksi, juhlissa, arkena, piknikillä, lentokentällä, kadun kulmassa, gourmetpizzeriassa - kaikkialla.

    Kysy keneltä tahansa newyorkilaislapselta heidän lempiruokaansa, niin vastaus on taatusti pizza. Sitä opitaan syömään varhain ja sitä on helppo syödä - pizzahan on mitä parhainta sormiruokaa! Pizzaa tarjotaan myös lapsen kerhon joka perjantaisissa lasten jumppa+ruokailu -illanvietoissa.

    Valmistus on helpompaa kuin suomalaisen makaronilaatikon: 1) valitse puhelimesta lähipizzerian numero, 2) avaa ovi pyörälähetille, 3) ateria on valmis!

    -Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pohjaan heittää muutakin kuin vehnäjauhoja, niin itse asiassa pitsastakin saa aika terveellisen ruoan. Mutta kyllä mä silti eniten diggaan siitä vaaleasta pohjasta ;)

      Poista
  19. Mä luulen, että Itävallassa se makaronilaatikko on knöödeli, eli yleisimmien kuivien vehnäleipien murusista/paloista pyöritelty "taikina"pallero, joka keitetään kypsäksi. Knödeliä on pinaattisena, pekonisena, juustoisena, sämpyläjauhoisena (pääruoat/lisukkeet), tai sitten vaikka hillolla/luumulla täytettynä (jälkiruokavariaatio). Knöödeliä syödään salaatin kanssa, gulassin lisukkeena, voilla ja parmesanilla, lihaliemessä tai pannun kautta paistettuna (kaspressknödel).

    Knödeliä syödään kotona, tarjotaan vieraille, ravintoloissa, hiihtokeskuksissa ja vuoristomökeillä ja vuori-/metsäravintoloissa.

    Makunsa puolesta knödelit menevät makaronilaatikon tasolle: on hyviä ja on mauttomia, on mössöistä ja rapsakkaa, riippuen siitä kuka ja missä se on tehty ja mikä knödelivariaatio se on.

    Mahlzeit!

    -Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Knöödeli - kuulostaa mainiolta tavalta käyttää hyväksi jääkaapista löytyviä puolikkaita kesäkurpitsoja ja juustonjämiä. Friteerataanko ne rasvassa vai keitetäänkö siis vedessä? Mulle tuli nälkä :D

      Poista
    2. Joo, ne on hyviä, jos ne on tehty hyvin. Sellainen peruspallero keitetään yleensä ihan suolavedessä tai sitten lihaliemessä. Jos teet sellaisen juustoversion, niin sen palleron lätistää ja paistaa pannulla voissa, niin saa rapsakan kuoren.

      Tässä löysin englanninkielisen pinaattiknöödelin reseptin. Tarjoiluun valmiin knöödelin päälle sopii sula voi ja parmesanlastuja, slrups!:
      http://www.hotel-patriarch.com/en/gourmet/recipes/spinach-dumplings-spinatknoedel.html

      Jos saksaksi taipuu, niin reseptejä löytyy paljon spinatknödel, kaspressknödel, speckknödel, ja semmelknödel -googeltuksilla. Luulisin, että tuota semmelknödelin reseptiä on helppo lähteä soveltamaan näillä jääkaapin yksinäisillä sankareilla. :)

      -Annu

      Poista
  20. Mä ajattelin Islannissa au pairina ollessa, että toki kaikki lapset tykää makaronilaatikosta. What's not to like?

    Mutta, mutta... Sen ainoan kerran kun tein perheelle makaronilaatikkoa, aikuiset kyllä reippaasti söivät mutta lapset väänsivät itkua nieleskellessään sitä ne pakolliset pari haarukallista :D Oli kuulemma ihan kamalan pahaa. Hämmentävää.

    Toinen mistä hämmennyin oli se, kun tein ruoaksi uunilohta (okei ei ollut lohta kaupassa niin ostettiin bleikjaa) niin perhe ihan tosissaan kertoi etteivät he KOSKAAN olleet syöneet sen paremmin tuota bleikjaa kuin LOHTA, siis ikinä! :D Tää ruoka oli onneks menestys ja perheen tyttö pyysi mua antamaan äidille reseptin että voisivat syödä uunikalaa myös mun lähdön jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ikinä syöneet lohta? whaat... :)

      Poista
    2. Siis joo! :D Ei kuulemma ollut käynyt mielessäkään. Perheen isä söi joskus graavilohta mut muut eivät koskaan olleet maistaneet raakana tai kypsänä. Kaikkia vaaleita kaloja kyllä pisteltiin poskeen useammankin kerran viikossa, mä luulen että toi oli rahakysymys. Aika halpaa ja höttöä ruokaa syötiin, ja sitäkin vaan päivällisellä. Lounaat oli leipää hillolla tai grillattua leipää juustolla.

      Poista
  21. Venäjällä se on ehdottomasti pelmenit!

    VastaaPoista
  22. Täällä Etelä-Saksassa Schwabenissa makaronilaatikko on Käsespätzle. Munamakaronia ja juustoraastetta ladotaan laatikkoon kerroksittain ja päälle sipulia. Sipulille on kaksikoulukuntaa, joko se on pehmeää ja öljyistä mössöä tai sitten rapeaksi paistettua sipulirouhetta. Spätzlet tehdään mieluiten itse, mutta kiireessä ja kotiväelle voi tarjoilla myös kaupan valmismakaronista tehtyä laatikkoa. Jos lapsilta kysytään, niin ehdoton suosikkiruoka, joka uppoaa jokaiseen on ranskalaiset ja Schnitzel, mutta kyllä juustomakaroni on enemmän silti verrattavissa makaronilaatikon asemaan.

    VastaaPoista
  23. Heippa ja kiitos kaikille maailmojen makaronilaatikko-listaukseen osallistujille! Haluamme palkita Vuoden mutsi 2 -kirjalla itävaltalaiset knöödelit eli leivänmuruista tehdyt pallerot. Kätsy tapa käyttää kuivuneet leivänkannikat ja plussaa myös hauskasta nimestä.

    Annu Itävällasta, lähetä (satu ät suomi piste is) osoitetietosi, niin laitamme kirjan tulemaan!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...