Tietoa mainostajalle ›

16.8.12

Töissä taas

Kukkuu, täällä ollaan! Vuoden mutsit ovat palanneet kesätauolta. Kesäämme mahtui mm. Yks muumimaailma, mökkilaituria ja risteily Ruotsiin. Toivottavasti teidänkin kesä oli keskinkertaisen jees! Se on nimittäin melko lailla ohi ny. Mutta älkää masentuko, on siinä loman loppumisessa arjen kannalta hyvätkin puolensa. Näin työsskäyvän vanhemman näkökulmasta olen esimerkiksi kovin iloinen päiväkodin auenneista porteista.

Miten 4 viikon palkallisen kesäloman pitäjät järjestävät arjen, kun kouluikäiset lapset ovat 2,5 kk kesälomalla ja jos päiväkoti yli kuukauden kiinni?

Ottamalla lapsen mukaan töihin? Lapsen, vanhempien ja työpaikalla istuvien kollegoiden takia toivon, että toivottavasti muu ratkaisu löytyy.

Tänään ei löytynyt. Lapsi pääsi aikaisin tarhasta, itse jouduin olemaan myöhään töissä, mies lähti työmatkalle viikoksi ja anoppi oli varattuna. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lapsi mukaan kauppaan.

Hiljaisuutta kesti tasan 21 minuuttia.

Iskin Suhosen suunnittelemat Save the C -laukut syrjään, asetin läppärin laukkutelineeseen, avasin YouTubesta Muumit, annoin lapselle lakua ja sormet ristissä toivoin, että se olisi kaupan viimeisen aukiolotunnin hiljaa paikallaan.

No ei ollut. Ensimmäisen Muumi-jakson jälkeen kääpiö pyörähti lattialle kierimään (muumeissakin painittiin), rikkoi kännykkäni latausjohdon (ensi kerralla voisin varata enemmän leluja laukkuun) ja piereskeli kovaäänisesti (ei olisi pitänyt antaa sitä lakua). Luojan kiitos anoppi ei ole huomenna varattu.

Jouduitteko muut tukaliin tilanteisiin perheen kesäloma-aikataulujen yhteensovittelussa?


14 kommenttia:

 1. Ratkaisu tuohon "itsellä 4 viikkoa kesälomaa, mutta lapsella 2,5 kuukautta" - ongelmaan on mennä naimisiin opettajana työskentelevän miehen kanssa. Niin minä tein ja hyvin toimii! Tosin totuuden nimissä täytyy kyllä tunnustaa, etten tainnut tuota etua seurustelun alkuaikoina juurikaan ajatella... ;)

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen kuullut jonkun suusta tuon Nannukan kommentin: kannattaa miettiä minkä ammatinharjoittajan kanssa lisääntyy.

  Eikös kaikki parhaat ohjeet tule aina liian myöhään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aivan liian myöhään. Olis pitänyt aikanaan käydä ahkerammin siellä OKL:n bileissä.

   Poista
 3. Ainahan se noin on ollut: koululaisilla pitkät kesälomat ja työläisillä ei. Silloin kun itse olin koululainen ei ollut edes iltapäiväkerhoja ja kesäkerhoja koululaisille kuten nyt. Mikrosta ja kännykästä puhumattakaan, mutta hengissä selvisin lapsuuteni kesistäkin, vaikka vanhemmillani tosiaan lomaa oli vain 4 viikkoa.

  Suomessa on onneksi päivähoito niin hyvällä mallilla, että kesästä ja lomista huolimatta työssäkäyvän vanhemman lapselle jostain hoitopaikka osoitetaan. Olen myös kuullut, että vanhemmat pitävät kesälomansa eri aikaan, jolloin 8 viikkoa kesän hoito-ongelmista on hoidettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että mun miehellä ei ole koskaan kesälomaa. Onneksi on se anoppi ;)

   Poista
 4. 2-vuotiaan päiväkodin kiinnioloaikana lomansa pitänyt äitihenkilö on varannut lähitulevaisuuteen viikon mökkiloman. Ilmoittanut miehelle ja siten myös lapselle, että teillä ei ole silloin lomaa. Ehkä heltiän viikon mittaan ja perhe saa tulla saunomaan ja yökylään. Esimieskin tajusi että nyt on lisäloman paikka. Palkatonhan siitä tulee mutta pää hajoaa, jos ei saa olla yksin.

  En muista olleeni kummallisissa paikoissa lapsena, ehkä parina päivänä seuraamassa äitini opetusta toisessa koulussa kun hiihtoloma oli siellä eri aikaan. Äiti oli ammattikorkean saksanmaikka - en tajunnut mitään ja siksi se ehkä jäikin mieleen. Mutta autuasta yksinoloa sain lapsena enemmän kuin tajusin silloin arvostaakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut tolla mökkilomalle. Tekis melkein mieli lähteä messiin!

   Poista
 5. Me totesimme miehen kanssa, että meillä on osittain samanlaisia, osittain erilaisia, odotuksia kesälomalta. Niinpä minä tein yhden matkan kolmisin lasten kanssa ja mies puolestaan sai muutaman viikon natkuilla lasten kanssa kotona tekemättä mitään uimarannallakäyntejä kummallisempaa. Tällä saatiin lasten lomaan enemmän pituutta. Lopun hoiti päiväkoti ja isovanhemmat.

  VastaaPoista
 6. Minäkin yritän kainosti laskea isovanhempien varaan sitten joskus tulevaisuudessa (kahden vuoden kuluttua, hui!) Itse vietin kaikki kesäni 6v-14v (jolloin sain ensimmäisen kesätyöni, vähän luulen että mun lapsilla ei käy samoin) landella isovanhempieni kanssa, välillä serkkuja seurana, välillä ei. Vahinko kiertämään ja sama tylsyys omille lapsille :D
  Oikeasti olen tooooosi kiitollinen siitä, että omat ja appivanhemmat pystyvät hoitamaan lapsiani niin hyvin ja paljon. Just miehen kanssa mietittiin, että hyvin erilaista olisi elämä jos näin ei olisi.

  VastaaPoista
 7. Koululaisten pitkä kesäloma aiheuttaa pohdintaa ja järjestelyjä joka ikinen vuosi. Joskus ovat olleet kesäkerhossa, mutta sitä järjestelyä ei kovin pitkään kestänyt, kun siellä alkoi olla "tylsää". Olemmekin pitäneet miehen kanssa kesälomat eri aikaan nyt jo monena vuonna, jolloin 8 viikkoa tulee kuitattua. Kieltämättä olisi kivaa lomailla myös yhdessä, mutta tukiverkoston heikkouden takia näin on nyt vaan toimittava. Anoppilaan pojat saa max. pariksi yöksi, mistään viikkokausien lomailusta ei puhettakaan. Ymmärrän toki, kasikymppiä alkavat lähestyä molemmat, ei sitä enää jaksa eikä tarvitsekaan jaksaa. Pakko siis antaa poikien olla kotona keskenään + kavereiden kanssa, hyvin on mennyt, onneksi. Snadi morkkis äidillä kuitenkin, mutta näillä eväillä ei oikein muuhun repeä. Ei mikään huippusuoritus. Vuoden mutsi -tasoa?

  VastaaPoista
 8. Mä päätin tänä kesänä, kun itsellä oli vaan se viikko palkallista lomaa ja toinen viikko palkatonta (jälkimmäinen siis miehen 4vkon loman jatkoksi, jotta kahdesta hoitopäivästä heinäkuussa ei tarvitsisi maksaa täyttä hoitomaksua), että olkoon miten oli, mutta meidän perheessä aikuiset viettää lomat samaan aikaan. Siihen asti meni lomailu itsellä ihan jees, kun mies oli vielä lomalla, sen seuraavan viikon jälkeen olin kypsä töihin. Johtui ehkä siitä, että pojatkin selvästi jo kaipasivat hoitoon kavereiden kanssa touhuamaan.

  Meilläkin on hoitopaikka kiinni kesällä, mutta varahoito löytyy kuitenkin melko läheltä ja meidän lapset on melko sopeutuvaisia molemmat, joten selvinnevät kyllä varahoidossakin. Mutta sitä en sitten tiedä mitä tapahtuu kun vanhempi poika aloittaa koulutiellä... Toivon että pystyn samaan omatoimisuuteen opettamaan pojan kuin itsekin olen oppinut, kesä ennen ekalle luokalle menoa oli eka kesäni yksikseen kotona. Mutta saa nähdä. Mutta mä haluan pyrkiä siihen, että ainakin suurin osa siitä kesälomasta olisi tosiaan perheen yhteistä aikaa, jotta voidaan lähteä yhdessä reissuun jne. Ei yksin lasten kanssa tulisi lähdettyä (ainakaan vielä) ajamaan 600km matkaa sukulaisten luo.

  VastaaPoista
 9. Minä panen Nannukkaa paremmaksi: ollaan miehen kanssa molemmat opettajia. Pakko tunnustaa, että tänäkin kesänä pohdin muutamaan otteeseen ihan ääneen, että miten ihmeessä muissa töissä ja muunlaisia (lue: lyhyempiä) kesälomia nauttivat ihmiset pärjäävät... Olette mun silmissä sankareita!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...