Tietoa mainostajalle ›

11.3.13

Kohti Mutsien kymppiä!

Voiko ihminen oikeasti juosta kymmenen kilsaa parin kuukauden päästä? No siitä otetaan nyt kevään aikana selvää. Lähtötaso ei nimittäin ole kauhean korkealla, alkaen ihan meistä haasteen kehittäjistä.


Satu on viimeiset kaksi vuotta harrastanut viiden kilsan mikrohölkkälenkkejä iltakymmenen jälkeen, koska mihinkään muuhun ei ole aikaa.

"Kerran eksyin naapurilähiöön ja lenkki venähti kahdeksaan kilometriin. Seuraavat kaksi päivää makasin jalat krampissa sängyssä ja kirosin, miksi piti mennä kokeilemaan sitä vaihtoehtoista risteystä. Nyt mietin, miksi hemmetissä pitäisi lentää 2 500 kilometriä, että voi juosta 10 kilometriä. Järjetöntä! Mutta hauskimmat läpät irtoavatkin juuri arjen järjettömyydestä. Nauru taas pidentää ikää. Ja hyvä skumppa."

Katja vihaa lenkkeilyä, mutta aloitti opiskelut vuosi sitten, kun 10 kerran jumppakortti meni umpeen niin ettei yhtäkään kertaa ollut käytetty.

"On ihmisiä, joita ei ole tarkoitettu juoksemaan. Jumalan tapa merkata tämä ryhmä on yli D-kupin tissit. Koska olen naimisissa ärsyttävän, mustaan lycraan pukeutuvan maratoonarin kanssa, olen tietenkin esittänyt, että jos vähänkään treenaisin pystyisin samaan. Köhhh."

On aika laittaa toivo ryhmäpaineeseen, kuoharipalkitsemiseen ja ammattivalmentajaan. Mukana haasteessa ovat seuraavat 10 supermotivoitunutta bloggaajaa: 
 • Paikka auringossa ja Paspartuu-blogien Dorit, koska valokuvaaja tietää, missä vaiheessa Mutsien kympin ryhmäkuva otetaan,
 • Lähiömutsi-blogia emännöivä Hanne, joka haluaa oppia heiluttamaan vatsanahkaansa myös juosten,
 • Tessa on haastehullu yksinhuoltajamutsi, joka kaipaa lenkkitreenistä omaa aikaa. Blogi löytyy osoitteesta Yksi kaksi meitä on vain kaksi.
 • Kupla-blogia kirjoittava Paula muuttaa maaliskuussa Norjasta Pohjois-Pohjanmaalle, eikä näe mitenkään ongelmallisena, että treenit ovat Espoossa. :D
 • Lydas, jolla on kesällä 2012 syntynyt vauva, kaipaa juoksusuhteeseensa pysyvyyttä vihan sijaan. Blogi löytyy osoitteesta Gravid-raskaana.
 • Pudonneita omenoita -blogia kirjoittava Liina, joka on luvannut olla porukan violetein lenkin jälkeen,
 • Valeäiti, koska jonkun pitää kyetä juoksemaan maaliin asti. Blogi osoitteessa Valeäidin tunnustukset.
 • Rouva Ruuhka bloggaa ruuhkavuosistaan Tampereelta. Rouva lupasi vääntäytyä Espooseen treeneihin vaikka ei pääse edes saman paikkakunnan salille. 
 • Vihreä Lintu, joka haluaa tietää, miten voi juosta, kun rillit menevät huuruun ja koira vetää puskaan, ja
 • Nonariina Kahvia ja unelmia -blogista, joka myönsi rehellisesti että skumppa maistuu hölkkäystä enemmän. 
Juoksuharjoitteluun liittyvät postaukset löytyvät blogeista tagilla "Mutsien kymppi".

Sponsoreina toimivat:
Esport Arena, joka järjestää kaksi ammattivalmentajan vetämää juoksutreeniä. Esport myös tarjoaa tämän viikon ajan kaikille Vuoden mutsin lukijoille fitness card -jäsenyyden ilmaiseksi (sillä saa alennusta lapsiparkista).
Llagrima d'Or kuohuviini, joka testataan palautusjuomana.
- Pågen, jolta saadaan treeneihin proteiini- ja kuitupitoisia täysjyvätuotteita ja juoksun jälkeiselle piknikille kiinteät hiilarit.

Työn alla myös muita sponsoreita - niistä lisää pian!

23 kommenttia:

 1. Löysin lenkkarit! Jes, hyvä tästä tulee ;)

  VastaaPoista
 2. No mutta, jos Satu on juossut jo iät ja ajat viiden kilsan lenkkejä (mikä ei todellakaan mun mittapuulla ole lähelläkään mikroa), ei hänelle tuota kyllä mitään ongelmaa juosta kymppiä. Sen sijaan, jos aloittaa oikeasti tyhjästä, ettei ole juossut ollenkaan, metriäkään, ei kyllä parissa kuukaudessa kympin kuntoon yllä, ellei ole muuten liikunnallista taustaa takana. Ihan näin sivuhuomiona vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä tiedät, ettei tuota mulle ongelmaa? Koska mun ongelma juoksemisessa on juurikin se, että hölkkään sen viis kilsaa 45 minuuttiin. Ja sen jälkeen tuntuu, että kunto loppuu ja kuolema tulee.

   Mä olen varma, että kahdessa kuukaudessa pystyy nostamaan kuntoa sen verran, että luutunekinkin sohvaperunakin pystyy ottamaan muutaman hölkkäaskeleen. Sitä paitsi tärkeimpänä tavoitteena tässä o on innostaa ihmisiä kokeilemaan hölkkää harrastuksena - ei vetäseen mitään tunnin ja vartin aikaa toukokuun lopussa. Saahan siellä kävelläkin välillä, tai vaikka koko matkan. Niin mä ainakin teen, jos alkaa mahaa pistään ja vituttamaan se hikoileminen. :)

   Poista
  2. Juu, parin kuukauden treenin jälkeen jaksaa kyllä juosta jonkin aikaa pohjaltakin aloittava, mutta ei kymppiä, ellei siis ole sitä pohjakuntoa jo etukäteen. Siis minä, ja ilmeisesti myös Kukannuppu, pidin vähättelynä sanaa MIKRO viiden kilsan lenkin yhteydessä. Musta siinä ei ole mitään mikroa, vaan se on ihan oikea lenkki. Mikrolenkiksi voisi kutsua vaikkapa yhden kilometrin juoksulenkkiä, mutta ei viiden, ainakaan mun mittapuulla. ;o)

   Itse olen siis juossut keväät ja kesät ja syksyt nyt parin vuoden ajan, enkä jaksa vieläkään juosta viittä kilsaa kunnolla. Jaksan juosta ehkä 40 min loppukesästä ja senkin aikana varmaan 3 km... Sain tosin sellaisen ahaa-elämyksen, että olen ilmeisesti treenannut liian kovilla sykkeillä. Pitäisi siis oikeasti hölkätä sillä peruskestävyysalueella, ja suosiolla kävellä, jos syke nousee yli. Niin se kunto ilmeisesti kohoaisi niin, että jaksaisi joskus juosta sen viisi tai jopa kymmenen kilsaa... Sulle vinkkinä myös, jos viisi kilsaa tuntuu raskaalta kahden vuoden jälkeen, että tahtia voisi ehkä hidastaa. Itse kokeilen ainakin sitä jatkossa. :o)

   Poista
  3. "mun ongelma juoksemisessa on juurikin se, että hölkkään sen viis kilsaa 45 minuuttiin. Ja sen jälkeen tuntuu, että kunto loppuu ja kuolema tulee. "

   Tuli tuosta mieleen. Juoksetko sinä aina samaa lenkkiä, kuunteletko aina samaa soittolistaa jne. lenkkeillessäsi? Nimittäin, oma kokemukseni (rutiineja rakastavana ihmisenä) on, että jos aina on sama lenkki ja soittolista jne. sitä ihminen oppii, että "tässä kohtaa on hölkätty näin paljon, nyt pitää olla väsynyt". Sitten tulee väsymys ja kunto loppuu ja tuntuu että tulee kuolema. Tuntemattomilla poluilla niin ei käy :D

   Tuo nyt ei tietysti määräänsä enempää selitä, mutta mulla on käynyt noin usein silloin kun vielä juoksin.

   Poista
 3. MIKROlenkkejä? Vitosen lenkit on mun mielestä ihan oikeita lenkkejä. Kyllä niistä mulle hiki ja hyvä olo tulee. Varsinkin kun viimeiset 500 metriä mennään pelkkää ylämäkeä... Kimmastuin vähättelystä niin että piti mennä hakemaan lisää kahvia, ja siinä sadatellessani ihmisten sanavalintoja kaadoin sitä sitten kupin sijasta kädelleni. Auts!
  Ylipäätänsä ihmettelen tätä "maratoonia pienempi matka ei ole mitään" -hypetystä joka valtaa ihmisen heti juoksuharrastuksen alussa. Mulle oli aikoinaan saavutus juosta 20 minuuttia putkeen, ja nyt parin vuoden jälkeen oon vieläkin ihan iloinen siitä että juoksen viitosen, kuutosen, kasinkin, ja tarpeen tullen sen kympin (muutaman kerran joo).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähäks mulle tuli hyvä mieli tästä sun kommentista - oikeasti! Ilmeisesti liian moni ympärillä olevistani lenkkeilee TOSISSAAN, koska ne aina naureskelee tolle mun viiden kilsan hölkkäharjoittelulle, jota mä kutsun juoksemiseksi. Mutta mulle siitä tulee hyvä olo ja hiki. Mä olen treenannut kaksi vuotta lenkkeilyä, enkä ihan oikesti jaksa vetästä kun sen viisi kilsaa. Viiden ja puolen kohdalla tuntuu et kualen. Siksi tää kympin kokeilu on mulle aika haaste.

   Mut sitä mä en tajunnut, että kuka täällä vähättelee?

   Poista
 4. Mä lupaan tulla mahani kanssa kannustamaan teitä kaikkia! Naisten Kympin tuotekassi on hyvä, parempi kuin City Runin. Paita taas surkea, sama pituus joka koossa eli tyyliä napaan ulottuva, joten suosittelen jotain muuta sponssipaitaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeeta, jos tulet kannustamaan :) Pitääkin siis järjestää joku ultrapitkä toppi sinne teepaidan alle. mikään ei ole ärsyttävämpää lenkkipoululla kuin se että oma maha vilkkuu. Paitsi se et pökrää.

   Poista
 5. Mä tuun kans kannustamaan teitä! Ja ihanaa, että herttainen Rouva Ruuhka pääsi joukkueeseen!

  VastaaPoista
 6. Hieno jengi kasassa!
  Niinhän siinä sitten kävi, ettemme oikein ehtineet saads blogia pystyyn ennen valinnan aikaa.

  Mukana kuitenkin ollaan, meni syteen tai saveen! Ehkä me kaksi juoksurookieta voidaan juosta mutsipoppoon mukana - siellä hännillä ;)

  Ja nyt on pakko kommentoida ylempänä kirjoittavalle anonyymille, että kuules KYLLÄ, sohvaperunastakin saa parissa kuukaudessa piiskattua kympin juoksevan atleetin. Itse olen ehkä epäurheilijamaisin ihminen ikinä, mutts niinpä vasn pystyn nyt alle kuuksuden aktiivilenkkeilyn jälkeen juoksemaan kaksi kilsaa. Saa nauraa, mut mulle tää on iso juttu!

  Jahas, wordpressin tunnistautuminen ei näemmä toimi iPadin kautta, täällä siis huutelee uunituoreen (ja vielä keskeneräisen) Juoksu(n)aika -blogin S-S. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilmeisesti itse olen sitten harvinaisen huono juoksija, kun en todellakaan kahden kuukauden treenin jälkeen juokse kymppiä, enkä edes sitä viittä kilsaa... Voit siis onnitella itseäsi. :o)

   Poista
 7. Onneksi ette Katja ja Satu valinneet minua mukaan haasteeseen.
  Onnistuin nimittäin eilen työmatkalla kaatumaan niin lahjakkaasi, että mursin vasemman ranteeni oikein huolella. Ei pitäis yrittää ehtiä junaan....

  Tuloksena kipsi kädessä 6 viikkoa ja urheilukielto. No kävellä saan mutta käsi ei saa hikoilla.

  BTW vaikka julkista terveydenhuoltoa aina haukutaan, mä sain eilen ihan huippuhyvää ja nopeata palvelua Jorvin päivystyksessä. Alle 2 h ja olin kotona kipsatun käden kanssa.

  Tsemppiä kaikille haasteeseen, seuraan kyllä innolla kommenttejanne blogeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei ja auts... Menikö oikea vai vasen?

   Poista
  2. Siis piti kysyä etta oletko oikea- vai vasenkätinen?

   Poista
  3. Nimenomaan auts, tosin olen nyt vetänyt sen verran kipulääkettä että kipu on siedettävä.

   Olen onneksi oikeakätinen, joten pystyn suurimman osan asioista tekemään aika näppärästi...tosin rintsikoiden pukeminen on mission impossible yhdellä kädellä. Mies joutuu nyt sitten avustamaan pukeutumisessa.=)

   Hyvinhän tämä kommentointikin onnistuu yhdellä kädellä kirjoittaen.

   Ja suomalaisena sisupussina olin tänä aamuna klo 9.30 asiakaspalaverissa. Ei ollut oikein vaihtoehtoja kun kollega ei ois pystynyt palaveria yksin vetämään...

   Poista
 8. Crap, shit fuck ja mitä muuta näitä on. Nytkö mä olen muka se virallinen juoksija?? Ei meillä hyvin mene.

  VastaaPoista
 9. Hei hei! Missä teidän kommentteja juoksuharjoitusten etenemisestä? Erityisen kiinnostunut olisin vuoden mutsien kommenteista. En ole onnistunut löytämään mitään. Enkä bloggaajiltakaan, vaikka eikö sen pitänyt olla idea, että raportoidaan. Ainoastaan Raskaana-gravid blogissa Lydas ahkerasti raportoi. Tai sit oon niin unenpuutteessa, etten oo muilta löytänyt ja Lydas vaan kirjottaa ne juoksuosiot niin selkeästi, että tyhmempikin löytää ne.... Eli missä muiden??? Teillähän oli ne yhteistreenitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helou! Olet varmaankin käynyt tsekkaamassa läpi nämä blogit: http://vuodenmutsi.blogspot.com/p/mutsien-kymppi-voiko-synnyttanyt.html

   Googlella jos hakee "Mutsien kymppi" -hakusanalla, löytää kans suoraan noihin treenien blogipostauksiin. Vuoden mutseista Katja kirjoitti mm. täällä: http://www.projectmama.info/2013/03/no-huhhuh.html

   Poista
  2. Ai niin, ja yksi tapa seurata postauksia on katsastaa Vuoden mutsien Twitter-tili: https://twitter.com/VuodenMutsi

   Poista
  3. Omani löytyvät tägillä "mutsien kymppi"; joka postauksessa ei ole juoksuasiaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...