Tietoa mainostajalle ›

28.11.13

Vuoden mutsin vinkit: eroon hartiajumista

Juiliiko teilläkin niska-hartiaseudulla? Itse olen kärsinyt niskojen jäykkyydestä opiskeluajoista lähtien. Useimmiten jumitus on tuntunut pienenä paineena niskojen ja hartioiden seudulla. Kiireisimpien lukusalisessioiden aikaan jouduin popsimaan ibuprofeenia, jotta sai nukutuksi.

Homma lähti lapasesta lapsen saannin jälkeen: istun päivät koneella ja kello viiden jälkeen kannan huonosti ja huolimattomasti. Eihän kukaan hengellä uhaten pakottanut imettämään lasta yhdellä kädellä selkä kyyryssä, mutta kun sitä toista handua nyt vaan tarvittiin toisaalla. Kolmea vuotta myöhemmin käsissä on kaksi kauppakassia ja rattaissa pissahätää kiljuva lapsi. Ergonomiset kantoratkaisut eivät tule ensimmäisenä mieleen, kun seurue on saatava nopeasti kotiovelle tai tulee vielä isompi jumi. Äidin päähän.

Mutsien kympin jälkipelit (Naisten kymppi 2013).
Kävin eilen hierojalla, jolla oli hoidon jälkeen aikaa jakaa vinkkejä hartiajumin karkottamiseen.

- Hanki työtuoli, jossa on pakko istua selkä suorassa. (Itselläni on tällainen tuoli. Tykkään.) Näytön pitää olla silmien korkeudella kun istut pää suorassa.
- Muista ryhti. Et ole sammakko, joten älä työnnä leukaa eteenpäin, se kehittää lopulta julmetun kivun niskalihaksiin. Seiso pää suorassa ja hartiat takana.
- Hartiasärkyisen kannattaa kävellä joka päivä ainakin vartti kädet sivuilla vapaana liikkuen. Älä juokse tai sauvakävele. Älä kävelylenkin aikana kanna reppua selässä tai pidä kädessä laukkua, kännykkää tai kahvikuppia. Keskity kävelemiseen. Hierojani sanoi yllättyneensä huomatessaan, että tällaisilla kävelylenkeillä näkee nykyään vain eläkeläisiä. Kaikki muut ulkona liikkuvat kantavat aina jotain mukanaan.
- Jos veri ei pääse kiertämään lihaksissa, ne eivät saa happea. Kevyt liikkuminen ehkäisee jumeja ja jopa hoitaa niitä.  Säännöllisestä niska-hartiajumpasta on usein apua. Hyvät ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä.

Jos teillä on hyviä vinkkejä jumittamisenestoon, niin antaa palaa.

10 kommenttia:

 1. Olen ollut yhden syyskauden jollain työväenopiston joogakurssilla ja sinne katosivat hartiasäryt. Se oli sellasta ihan lunkia "ei tunnu missään" joogaa, mutta ihan mielettömän tehokasta, tulin huomaamaan. Mut sit mulla ei enää muka oo ollut aikaa tollaselle. Kun ei siinä tullut ees hiki eikä kunto kasvanut. ;)

  Mutta se täytyy sanoa, että mulla ei ole äitiyslomalla hartiat kipeät samalla tavoin kuin töissä ollessa (istun siis päiväni koneen ääressä). Vaikka miten aina kantaa lasta samalla puolella ja on ihan ihme epäergonomisissa asennoissa niin mulla selkeästi auttaa se, että asento vaihtuu ja joutuu liikkumaan, nostelemaan, kurottelemaan, pyörimään ja hyörimään ihan eri tavalla kuin töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että mulla pahensi tilannetta se, että tein töitä koneella lapsen ollessa pieni. Tai ainakin hengasin facebookis hartiat kumarassa ja läppäri toisella polvella rintaruokintasession aikaan.

   Jooga on muuten kans hyvä, mä tykkään käydä etenkin lämpö/hot-joogassa. Se on niiiiin rentouttavinta ikinä.

   Poista
 2. Sanoiko se hieroja, miksi kävellessä ei saisi ulkoiluttaa sauvoja? Kun mä olen aina kuvitellut, että nimenomaan sauvakävely olisi mannaa hartiajumeille.

  -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tuli mullekin heti mieleen! Koska mulle sauvakävely on ollut tosi hartiaystävällistä. Hieroja sanoi, että sauvat on ok jos menee tarpeeksi rauhallisesti. Mutta jos - ja yleensä kun - kävelee paljon sauvoilla saattaa käyttää yllättävän paljon selkälihaksia ja yläkroppaa ja hartioiden ollessa jumissa rasitus saattaa tulla liian suureksi. Enpä tätä tiennyt aikaisemmin!

   Poista
  2. Ohhoh, enpäs tosiaan tiennyt minäkään! Kiitos :)

   -Niina

   Poista
 3. Mulle ainakin eniten on auttanut Pilates -harjoittelu. Ryhti on parantunut eikä lasten kantelu ole tuntunut missään. Mun serkulla ( on hieroja ;) ) on saman ikäinen kun mun nuorempi ja kerran hän rupesi multa kyselemään miten mun hartia seudun tilanne on, että onko jumissa. Mä siihen, ettei ole kun käyn Pilateksessa. Se sitten oli, että hänellä on ihan jumissa ja vaimolla kanssa. ;) Kuulemma lapsen kantamisesta. Et silleen.

  Mä luulen, että Pilates / Jooga tyyppinen harjoittelu varmasti auttaa parhaiten niska-hartia seudun jumeihin, oli syy sitten lapset tai työt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hot jooga. Mmmm. Etenkin keskellä kylmää talvea on paras sisäurheilulaji. Hieroja tykkäsi että käyn joogassa; mutta suositteli silti tekemään noita "kädet heiluen" -kävelylenkkejä, joita olen yrittänyt nyt joka ilta tehdä. Tapaan hierojavirtuoosin taas ensi viikolla, katsotaan huomaako hän jotain eroa hartioissa :)

   Poista
 4. http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/olet-istunut-koko-ikasi-vaarin---nain-se-pitaisi-tehda/133946

  Tiedä sit..

  VastaaPoista
 5. Joo, sauvakävely on ehkäisy- ei hoitokeino: eli ensin jumit pois, sitten sauvakävelemään! Pilates on meikäläisen pelastus ollut myös! (nimimerkki, kökötän sohvalla läppäri sylissä sammakkopäänä :) )

  VastaaPoista
 6. Harmittaa, että tähän blogiin tulee kirjoituksia tosi harvoin. Olis niin kiva lukea hyviä juttuja! :-)


  Sonja

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...