Tietoa mainostajalle ›

26.3.12

Kotitakki takaisin!

Ystävä lahjoitti Skidille Marimekon "kotitakin". Jäin pohtimaan kotitakkien roolia. Tiedätte vaatteen. Perheelliset naiset tapasivat muutama vuosikymmen taaksepäin pukeutua näihin käytännöllisiin puuvillaisiin takkeihin, joissa oli taskut ja etunapitus. Mummo puuhasteli sinisessä kotitakissaan niin leivinuunin ääressä kuin viinimarjapuskassa. Mihin hittoon ne hävisivät?

Lasten koossa kotitakki on tietenkin sympaattinen mekko ilman arvolatausta, mutta aikuisen naisen kotitakki nähdään kahlitsevana ja alistavana, vaikka sen tehtävähän on hyvin käytännöllinen: suojata oikeita vaatteita lialta, kotitöiltä. Se on siis järkevä työasu siinä missä poliisin haalari ja kokin hattu.

Itse asiassa se alleviivaisi kotityöväen arvoa: perhevapaalla ei olla vapaalla vaan tehdään raskasta ja tärkeää yhteiskunnallista työtä! Palkkatyöelämästä poistuvalle kotitakin hankkiminen voisi toimia siirtymäriittinä. Mieskin voisi osoittaa moderniuttaan pukeutumalla kotitakkiin isäkuukautta viettäessään. Ja jos takissa olisi oma tasku nenäliinoille, maissinaksuille ja varahanskoille, ehkä ne eivät olisi keskinkertaiselta mutsilta aina hukassa.

Kotitakin ympärille voisi syntyä oikea ilmiö: keskustelua siitä kuinka monella kotitakilla pärjää ja mitä kotitakkisi kertoo sinusta – onko se puhdas ja silitetty vai ryppyinen ja perheen patinoima? Innokkaimmat tuunaisivat ja risainaisivat kotitakkejaan. Julkkisten kotitakit olisivat perhelehdissä esittelyssä! Samujin suunnittelema kotitakki myytäisiin loppuun päivässä.

Sillä jos ihan rehellisiä ollaan, oranssi lapsenkakka valkoisella angoraneuleella ei ole mikään liberaaliuden manifesti vaan tyhmyyden. Nyt kun ryhdittömän imetystrikoon aika on ohi, tarvitsisin uuden työasun. Tyylikäs kotitakki voisi tuoda henkistä selkärankaa kirjopyykin lajitteluun ja kalasopan hämmentelyyn. Ja Facebookissa roikkuminen tuntuisi luvattomalta kahvitauolta.

Kuva: marimekko

14 kommenttia:

 1. Oijoi, muistoja mieleen, meidän mutsilla oli sellainen ruskea, missä oli valkoisia isoja kukkakuvioita. Löytyisköhän se vielä jostain...? Ei se kyllä meikäläiselle mahdu, kun mutsi on semmonen luuviulu, mutta voishan sen vaikka museoida... :)

  VastaaPoista
 2. Oijoi, tuollainen kiitos minulle joo.

  ps. jee kirja taitaa tulla vihdoin huomenna postissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marimekko on jostain syystä jatkanut kotitakkien tekoa. Olisipa kiva tietää miksi!

   Lukuiloa! ;)

   Poista
 3. Taskullinen kotitakki olis kyllä pop. Mä olen rönttöisten kotivaatteiden tilalle hankkinut hienot istuvat verkkarit ja t-paidatkin oon päivittänyt tälle vuosikymmenelle. Mutta taskuja kaipaisin. Mulla on lasten nenäliinat siinä housujen resorin alla, pojan oikealla ja tytön vasemmalla, ja sitten ne tippuu sieltä kun unohdan koko jutun illalla housuja riisuessa. Jos käy viemässä roskat, niin avaimia ei saa minnekään. Kerran ruokaa laittaessa epähuomiosa pyyhin kädet housuihin ja rasvatahrahan siitä tuli hienoille verkkareille - kotitakissa ei niin haittaisi, mutta noita verkkareita olin kuvitellut pitäväni muuallakin (esim. anoppilassa yökyläillessä).
  Tosin essukin olisi hyvä tuolla keittiöpuuhissa...hmmmm....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä nenäliinametodi! Nyt kun noista imetysreleistä on vihdoin päästy niin mielelläni pitäisin muutakin kuin kulahtanutta trikoota. :)

   Poista
 4. Tää on nyt varmaan vähän hassu kysymys, mutta eikö kaikilla muillakin olekaan kotivaatteet työ- ja pyhävaatteista erikseen...? Siis, sellaset mukavat vanhat verkkarit ja kulahtanut college mitkä vedetään päälle kun tullaan töistä? :D
  Mä en ainakaan pidä "parempia vaatteita" kotihommissa tai sohvalla nacholautasen kanssa röhnätessä, kuolisin siihen stressiin "mitä jos hame rypistyy ja rinnuksilla on tahra" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulla ainakin on kotivaatteet erikseen. Ja kotihousujen vaatimuksena on ehdottomasti kunnon taskut!

   Poista
  2. On mulla silloin vaihtovaatteet kun mä olen oikeissa töissä. Nyt mä vaan näytän koko ajan näyttää kassialmalta. :) Kotitakin kanssa ei tarttis!

   Poista
 5. Mulla oli ilo ja onni periä mutsini kotitakki, jonka hän oli ostanut 60-luvulla Kaliforniasta. Kyseinen takki oli kääntötakki, jonka punaisen puolen taskuihin oli applikoitu kaikkea oikeasti kodinhoitoon liittyvää (tissues, pins etc.) ja musta puolen taskuihin sellaisia asioita kuin "diamonds", "pearls", "money" ym. Vauvavuosien jälkeen en halunnut takkia enää pitää, joten vein sen UFFin lootaan yhtenä kauniina päivänä kun totesin ettei päälleni ollut vähään aikaan oksennettu. Toivottavasti se löysi hyvän kodin, se oli ihan älyttömän kätevä.

  VastaaPoista
 6. Kunnon Muumuu on myös kätsy, en ole vielä hankkinut, mutta taatusti joku päivä, kun olen vanha hupsu mummo! http://en.wikipedia.org/wiki/Muumuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Toi on ehkä mulle vähän liikaa, mut sitä mummoaikaa odotellessa! :D

   Poista
 7. Piti ihan kuukkeloida, ja kas: Hakaniemen halli palvelee tässäkin asiassa :)
  http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppiaat/sarkio.htm

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...