Tietoa mainostajalle ›

12.4.12

Tätä se kello näyttää

Viime viikolla uhosin parantaa henkilökohtaista time managementiani. Halusin ottaa iltapuuhat suurennuslasin alle ja katsoa, mitä ihmettä puuhaan kaikki ne lyhyiltä tuntuvat tunnit lapsen ja oman nukkumaanmenoni välissä.

Kylläpä viikon valitsin. Viime viikon torstai-illasta eteenpäin melkein kaikki meni alusta alkaen päin per**ttä.

Torstai 5.4.
Päiväkoti on kiinni; päivärutiini venähtää kuin takapuoli synnytyksessä. Lapsi menee nukkumaan 21.30.

21.30. Luen työsähköposteja. Vastaan, arkistoin, deletoin. Kirjoitan blogia.
22.30 Alan kirjoittaa alkua yhteen lehtijuttuun. Mies ilmoittaa lähtevänsä autotalliin siivoamaan.
23.30 Saan lehtijutun melkein valmiiksi. Hyvä flow. En jaksa ottaa jokaviikkoista varmuuskopiota tiedostoistani. (Arvaatkin jo, mitä seuraavaksi tapahtuu.)
00.00 Luen sängyssä 3 viikkoa vanhaa Talouselämää. Vanha lehti, samat uutiset: Nokialla menee päin hanuria ja pieni osakesalkkuni sulaa kevätauringossa.
00.30 Nukahdan.

Perjantai 6.4.
Lapsen nukkumaanmeno venyy jälleen. Lomapäivä.

21.30. Lapsi nukahtaa. Avaan koneeni. Macini alkaa hidastella. Ruudun päälle valuu harmaa verho ja teksti: You need to restart your computer. Pienen googlailun jälkeen selviää, että tietokoneeni sairastaa oireyhtymää Kernel panic. Kuulostaa korvatulehduksen ja paniikkikohtauksen yhdistelmältä.
22.00 Itkeän, raivon ja huudan. Mikään ei auta - koneeni ei enää käynnisty.
22.30 Facebookaan kännykällä. Mietin niitä eilisiä ja toissapäiväisiä tiedostoja, joista ei ole varmuuskopioita.
23.30 Kirjoitan kirjallisuusesseetä miehen työkoneella. Mies lähtee maalaamaan autotallin seinää.
01.30 Menen nukkumaan. Kyllä osasi olla pitkä perjantai.

Kernel Panic

Lauantai 7.4.

Päivällä tehdään yhdessä ruokaostokset, illalla tulee vieraita syömään.

21.00 Pääruoka on syöty, lapsi menee nukkumaan.
22.00 Syödään jälkiruokaa, juodaan viiniä ja parannetaan maailmaa. Viikon rentouttavimmat tunnit - näitä on saatava enemmän!
23.00 Vieraat lähtevät, avaan miehen tietokoneen ja kirjoitan kirjallisuusesseen loppuun.
00.00 Menen nukkumaan.

Sunnuntai 8.4.

20.30 Lapsi nukahtaa. Lähden lenkille
22.00 Pöllin taas miehen koneen ja alan tehdä töitä. Mies lähtee moikkaamaan kavereitaan.
23.30 Nukahdan.

Maanantai 9.4.

Edelleen vapaapäivä - tietokonekorjaamot ovat kiinni. Otan käyttöön ikivanhan läppärini, jossa ei ole notepadin ja pasianssin lisäksi mitään ohjelmia.

20.00 Lapsi nukahtaa.
21.00 Nollaan pääsiäisloman tapahtumia katsomalla Sopranosin ensimmäistä tuotantokautta.
22.00 Kurkussani tuntuu kaktus.
03.00 Valvon edelleen. Olen flunssassa.


Apples

Tiistai 10.4.

Ensimmäinen arkipäivä jeesus-loman jälkeen. Marssin Applen korjaamolle ja saan tietää, että odotusaika on 1 viikko (!). Jos maksan 60 euroa, pääsen jonon ohi. Jos uusi tietokoneeni hajoaa 5 kk kuluttua ostohetkestä, kyllä en ryhdy maksamaan siitä, että myyjä tarkastaa vähän nopeammin, mikä koneessani on vikana. Miksi helvetissä huollon ovessa lukee customer Service? (Minulla on parempi ehdotus: Customer Punishment). Tukkoisen nenäni kanssa kiroan paikallisen mac-huollon asiakaspalvelun alimpaan helvettiin. Juuri nyt voisin vaihtaa koneenromuni korilliseen omenoita.

20.00 Lapsi jää anopille yöksi. Olen pahassa flunssassa. Mies lähtee työmatkalle.
21.00 Koomaan sohvalla.
22.00 Koomaan sohvalla.
00.00 Olen nukahtanut sohvalle.


CACTUS

Keskiviikko 11.4.

20.00 Lapsi menee nukkumaan. Avaan tietokoneen. Alan käydä läpi työsähköposteja. Bloggaan.
21.00 Painin excel-taulukoiden kanssa ja juon kolmatta tuopillista Panodil Hotia.
22.30 Saan Thaimaassa olevalta siskoltani varmistuksen, että tsunami jäi pieneksi ja kaikki on hyvin.
23.00 Suggestoin itsenikin Thaimaahan. Otan vielä yhden päänsärkylääkkeen ja menen nukkumaan.
04.00 Nukahdan.

Johtopäätökset?

Herkälle sielulleni on liikaa, että yhden viikon aikana menee sekä terveys että tietokone. Satunnaisista kriiseistä huolimatta kirjanpitoni paljastaa ongelman ytimen. Iltakiireiden syy on selvä: työnteko. Pitäisi lakata tekemästä töitä iltaisin ja viettää enemmän vapaa-aikaa. Seuraavaksi tämä strategia pitäisi jalkauttaa. Vinkkejä, anyone?


14 kommenttia:

 1. Sama ongelma täällä. Siis mitä muuta muka voi tehdä kuin tehdä töitä, roikkua koneella tai koomata tv:n edessä?

  TV ja tietokone tekevät illalla levottomaksi. Sen lisäksi seuraavat aiheet ovat meillä klo 20 jälkeen kiellettyjä: työ, raha, taloyhtiö. Muuten menee valvomiseksi.

  Ystäväni kertoi, että hänen puolisonsa oli joskus yöllä sängyssä kertonut "ai joo, taloustilillä ei muuten ole yhtään rahaa", kääntänyt kylkeään ja nukahtanut. Reilu peli.

  Ehkä kannattaisi säännöstellä työntekoa samaan tapaan kuin lapsilla on karkkipäivä ja sen sijaan vaikka lukea, soitella ystäville tai hemmotella itseään iltaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruudun tuijottaminen ei varmasti ainakaan paranna unen laatua. Toi karkkipäiväidea on hyvä! Ei kukaan kuole siihen, jos jätän parina iltana työt tekemättä. Kun en onneksi ole lääkäri.

   Poista
 2. Mulla meni ohi, mitä sä päivisin teet. Kirjoitat kotoa? Ehkä se on tuon kirjoitustyön luonteessa, että hommat venyy iltaankin. Jos illalla jotain hommia pitää tehdä, ehkä juuri työsähköpostin arkistoiminen ja bloggaus on niitä parhaiten aivoa nollaavia - siis tavallaan vapaa-aikaa.

  Mun mies tekee monesti iltaisin töitä ja itsekin silloin helposti avaa koneen. Kun on muutaman päivän syystä tai toisesta (kone rikki, yhteys poikki tai loma) ilman konetta, huomaa taas, miten rentouttavaa se on. Voi lukea, keskustella, katsoa leffaa, istua sylikkäin, ajatella tai vaikka kirjoittaa vaihteeksi käsin. Pitäisikin ottaa käyttöön jonkunlainen "karkkipäivä"-systeemi, tai alkuun edes "yksi ilta ilman konetta" -systeemi. Ja pysyä päätöksessään.

  - Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on työhuone, jossa vietän päivät ysistä päiväkodin hakuaikaan eli neljään. 7 h ei kuitenkaan aina riitä, ja siksi työpäivä saa aina jatkoa himassa kun lapsi on mennyt nukkumaan.

   Ilta viikossa ilman läppäriä - sekin on hyvä sääntö!

   Löysin muuten tällaisen appsin, jonka avulla voi pakottaa itsensä pois netistä: http://macfreedom.com/

   Tai mitä jos vaan sulkisi koneen.

   Poista
 3. Voita lotossa? Meillä perherauhaa jäytää mun iltainen koneenkäyttö, miehellä kun ei ole autotallia siivottavana. Aion ratkaista ongelman kehittämällä sille aikaa vievän harrastuksen. Oman koneella roikkumisen vähentäminen ei ole vaihtoehto.

  -Sointu

  VastaaPoista
 4. Tää kommentti ei tähän tekstiin liity mitenkään (tähän voisin kommentoida että nyt niitä töitä vähemmälle, hus!), mutta jonnekin tänne oli pakko tämä tarina tuoda.

  Kaverilta tuli tänään mahtava Freudilainen. Kertoi lukevansa teidän kirjaa, ja sanoi: "mulla on vielä se 'Paska Mutsi' kesken. Eikun siis..."

  Paska Mutsi :D Eikö olisi ollut ihan kelpo nimi myös??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkahuumori naurattaa mua! Mutta veikkaan että kustantaja olis voinut esittää asiassa eriävän mielipiteen....

   Poista
 5. Ei kotona kuulu tehdä töitä nenä kiinni läppärissä jos sitä tekee jo päivällä työnantajan piikkiin. Iltaisin pitää elää sitä elämää, jota työnteko päivisin haittaa. :)

  VastaaPoista
 6. Tässä se yksi ongelman ytimistä taitaakin olla: mulla ei ole työnantajaa, olen yrittäjä. Vapaus, joustavuus ja sillä tavalla ;-)

  VastaaPoista
 7. Tarvitset pari pidempää päivää työhuoneella. Meillä tarhahaut on jaettu. Minä kaksi päivää, mies kaksi päivää ja luojan kiitos äitini yhtenä päivänä. Näinä viikosta riippuen kahtena tai kolmena ei-hakupäivänä ei tarvitse ryysiä kotiin ja saa rauhassa tehdä loppuun asian x ja notkua työhuoneella kuuteen-seitsemään tai miten pitkään sitä tarvitseekaan. Ja avain on se, että klo 16 ei ole paniikkia.

  Tai jätä läppäri sinne työhuoneelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toi kymmentä vaille neljän paniikki on niin tuttua... Aina tulee kiire, no matter what. Pakko ottaa läppäri mukaan kotiin - muuten ei vois bloggaa :D

   Poista
 8. Hitto, anteeks, pakko kommentoida: Kernel Panic ei ole sairaus, vaan oire. Koneessasi oli jotain muuta vialla, joka aiheutti kernelille vähän paniikkia. Muuten tosi kiva blogi. Kiittikiitti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takk! Hyvin mahdollista - luokittelin ongelman omaan tietokoneosaamiseeni perustuen paniikkihäiriökohtaukseksi :)

   Piru omenan periköön, jos korjaus ei mene takuuseen. Ihan saleen löytävät ongelman ohjelmistosta eikä laitteesta. Viddu....

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...